Ovo je značaj razgovora...

Foto: Flickr

Istraživački tim Šeri Turkl uspeo je da dokaže da je samo vizuelno prisustvo telefona razlog manje povezanosti među ljudima, kao i manje zainteresovanosti. Ovaj tim je dokazao i pad od 40% u pokazivanju empatije kod studenata i postigao da za samo pet dana bez elektronskih uređaja u letnjem kampu deca počnu da uče sposobnost prepoznavanja tuđih osećanja. „Kako su to uspeli? Međusobnim razgovorom. Razgovor licem u lice je najljudskija i najhumanija stvar“, kaže Turkl.

U uzbudljivom pregledu svoje najnovije knjige, „Povratak razgovora“, pisac Džonatan Frazen istovremeno slavi i upozorava na domet najnovijih doprinosa istraživačice MIT-a. On napominje da kada se interakcija sa ljudima zameni robotima ili tekstualnim porukama, počinjmo tvrdnjom da je takav razgovor „bolji nego ništa“, ali završavamo sa ubeđenjem da je „bolji nego bilo šta drugo“.

Frazen ne krije svoje oduševljenje njenim radom i predlaže tehnološkoj industriji, čije su monumentalne tržišne kapitalizacije uslovljene zavisnošću ljudi koji ne mogu bez elektronskih uređaja, da nauče lekciju od prehrambenog sektora, koji je morao da popusti pod sve većem pritisaku potrošača i ponudi zdravije proizvode.

cell_phone_etiquette.jpg
Foto: Wordpress

Kakva bi trebalo da budu ta zdravija rešenja komunikacije? To je odlično pitanje za inovatore. Ključ je možda u rastućoj sposobnosti saradnje između robota i ljudi, dinamika koju već ubrzano produbljuje industrija 4.0.

Tomas Ditrih, jedan od osnivača mašinskog učenja, izjavio je u intervjuu da će tandem robot-čovek pobediti mašinu. Cena toga će verovatno biti da ćemo morati da se naviknemo da živimo sa našom virtuelnom replikom od detinjstva. Možda ćemo u budućnosti morati da integrišemo, ne samo na posao već i u međuljudske razgovore, našeg veštačkog para. Možda će to biti način da spasimo, u digitalnoj verziji, razgovor za kojim toliko čeznu Turkl i Frazen.

-poslovna_komunikacija.gif

Da li će taj svet biti bolji od ovog u pogledu empatije? Imamo još dosta vremena da saznamo. Digitalizacija podrazumeva radikalne kulturološke promene. Potrebni su mislioci i intelektualci da nam pomognu da rešimo ovu dilemu, da osiguraju da ovi novi životni saputnici, elektronski uređaji, ne prisvoje naše živote.

Izvor: El Mundo