Ovo niste znali o vikinzima: Voleli su da budu plavokosi!
Svet tajni

Sigurni smo da ste zamišljali da su vikinzi naustrašivi ratnici, ali sa druge strane i da su vikinzi pljačkali kako mala, tako i velika sela, da su palili kuće, pljačkali i otimali.

Otkrićemo vam pet činjenica koje sigurno niste znali o vikinzima.


Najviše vremena provodili su obrađujući zemlju na svojim imanjima.

Vikinzi su se oduvek smatrali i zamišljali kao moreplovci koji sa svojih brodova vrebaju i prate dešavanja mesta koje sledeće žele da opljačkaju. Zapravo, većina njih je obrađivala zemlju na svojim imanjima, sadila ječam, a pored toga su uzgajali razne domaće životinje.


Dopadalo im se da imaju plavu kosu.

Kako bi posvetleli kosu i bradu, tamnokosi vikinzi su koristili jake sapune. Smatra se da to nije bilo samo estetski, već i praktično, jer su se na taj način rešavali vaši.


Plezir
Plezir

Svoje mrtve su sahranjivali na brodovima.

Vikinzi su mnogo voleli svoje brodove na kojima je bila čast biti sahranjen. Njihovo verovanje je danas suludno. Verovali su da pokojnici ulaze u kraljevstvo zbog kog će doći na tačno odredište. Sahranjivali su svoje na brodovima, među oružjem, zlatom i draguljima.


Nisu nosili šlemove sa rogovima.

Vikinzi sa šlemovima na glavi – to je sada mit. Kako History piše, opisi vikinga od kraja osmog do kraja jedanaestog veka, ne podrazumevaju šlemove, već je to samo mašta slikara iz 19. veka koji su inspiraciju našli u rimskim i starogrčkim opisima ljudi.


Vodili su računa o higijeni.

Vikinzi su se kupali jednom sedmično, što je daleko više nego evropljani u to doba. Prema arheolozima, vikinzi su koristili svojevrsne brijače, češljeve i predmete za čiščenje ušiju koji su bili napravljeni od kostiju životinja i rogova.

Plezir
Plezir

Informacije preuzete sa sajta:http://www.nationalgeographic.rs


Tekst napisan u okviru projekta: „Život u Big data Eri - nauči šta je vest”