Ovo niste znali o Voltu Dizniju!

Foto: Ew

Prevela: Milana Vračar

Ovo su neke tajne o gospodaru animacije:

1. Volt Dizni je počeo kao karikaturista dok je bio dete. Na farmi u Misuriju, nije imao mnogo predmeta, ali je bio oduševljen crtanjem konja svojih suseda.

2. Diznijevo francusko prezime bilo je Dizinji(D’Isigny) pre no što će uzeti englesko Dizni (Disney).

3. U nadi da će se pridružiti vojsci, Dizni je napustio srednju školu sa 16 godina. Odbili su ga jer je bio isuviše mlad, ali je uspeo da dobije posao kao vozač ambulantnih kola u Crvenom krstu u Francuskoj.

4. Diznijev prvi studio animacije bio je Laugh-O-Gram (,,Smehogram“), gde je započeo pripovedajući savremenije verzije bajki zasnovanim na Ezopovim bajkama, pre no što će studio bankrotirati (sreća da nije odustao u tom momentu).

5. Miki Maus nije bio Diznijev prvi ikonski lik – Mikijev prethodnik, srećni zec Osvald, stvoren je dok je Dizni bio pod ugovorom sa Universal Pictures-om. Kada je napustio UP, Dizni nije imao autorska prava i stoga je morao da stvori novog drugara – našeg omiljenog miša.

Disney_Mickey_Mouse_Characters_Wallpaper.jpg
Foto: Playbuzz

6. Miki Maus se prvobitno zvao Mortimer Maus, ali Diznijeva žena je rekla da Mortimer zvuči isuviše pompezno, pa je ubedila Diznija da promeni ime tog slatkog glodara u Miki. U kasnijim epizodama, ime Mortimer dato je Mikijevom mišu-suparniku.

7. Od 1928. godine rođenja Mikija Mausa, pa do 1947, Dizni lično je pozajmljivao glas mišu.

8. Dizni je bio rešen da stvori dugometražni animirani film ,,Snežana”, uprkos sumnjama drugih. Neki u Holivudu su čak komentarisali da je projekat ,,Diznijeva budalaština”. Oni su zapravo ti koji su bili budale – Snežana je zaradila više od osam miliona dolara tokom prvog puštanja u javnost, što bi danas bilo 130 miliona dolara.

-preduzetnistvo.gif

9. Dizni je bio dobar prijatelj Ujaka Sema, producirajući animirane filmove ratne propagande, kao i snimke obuke za vojsku Sjedinjenih Država.

10. Dizni je takođe kreirao crtane oznake vojnih trupa Sjedinjenih Država, koje su služile kao moralna podrška.

11. Dizni je pomogao raspirivanju besa tokom Crvene panike 1940. godina. Bio je osnivač Motion Picture Alliance for the Preservation of American Ideals (Savez filma za očuvanje američkih ideala), optužujući radnike na štrajku za komunističke radnje, svedočeći protiv organizatora rada radio na potiskivanju radnika Holivuda za koje se šuškalo da su komunisti.

12. Dizni je bio pionir kad se radi o televiziji za decu, emitovajući jedinstven program za decu, poput Zoroa, Dejvi Kroketa i Miki Maus kluba.

mickey_mouse_clubhouse_11.jpg
Foto: Cliparwolf

13. Dizni je primio više Akademijinih nagrada (Oskara) i nominacija nego bilo ko drugi. Između 1932. i 1969. godine, osvojio je 22 Oskara i bio je nominovan 59 puta.

14. Na dodeli Oskara 1938. godine, Dizni je za ,,Snežanu i sedam patuljaka“ dobio jednu statuu normalne veličine i sedam minijaturnih.

15. Dizni je imao patent za Tehnikolor(filmovi u boji) dve godine, što ga je činilo jedinim animatorom kom je bilo dozvoljeno da pravi animirane filmove u boji!

16. Pričalo da je bio protiv Jevreja, a tokom tridesetih godina prošlog veka prisustvovao je sastancima Nemačko-američkog saveza, pronacističke organizacije. Takođe je ugostio nacističku propagandistkinju i režisera, Leni Rifenštal, vodeći je u obilazak Dizni studija. Uprkos tome, drugi su tvrdili da su glasine o Diznijevom antisemitizmu lažne.

17. Omiljeni Diznijev lik bio je Šilja.

18. Diznijevi filmovi su poznati po odsustvu majki, od Pinokija, pa do Knjige o džungli. Mnogi veruju da je ovo proisteklo iz Diznijevog osećanja krivice i bola zbog smrti sopstvene majke. Nakon Snežaninog uspeha, Dizni je kupio novu kuću za svoje roditelje. Oštećen grejni sistem doveo je do smrti njegove majke zbog trovanja ugljen-monoksidom.

19. Dizni je sanjao da otvori revolucionarni luna-park, objašnjavajući svom kolegi da je želeo da ,,bude jedinstven“. Ostvario je taj san Diznilendom, a nakon njegove smrti i Dizni svetom.

Disney_World_Florida_field_trips.jpg
Foto: GoFloridaTours

20. Bio je opsednut vozovima. Njegovo oduševljenje istim započelo je dok je bio dete, kada bi gledao vozove kako prolaze pored njegove kuće. Njegov ujak, kondukter u vozu, duvao bi u zviždaljku u znak pozdrava. Kasnije, kao odrastao, Dizni je izgradio minijaturnu parnu prugu u dvorištu svoje kuće u Los Anđelesu. Videći koliko su njegove ćerke zbog toga bile srećne, odlučio je da ugradi prugu sa jednim kolosekom i u Diznilend.

21. Dizni je vodio ceremoniju na Zimskim Olimpijskim igrama 1960. godine.

22. Jedna mala planeta je dobila naziv po Dizniju – 4017 Dizneja (mislili ste da je u pitanju Pluton, zar ne?). Otkrio ju je sovjetski astronom Ljudmila Karačkina 1980. godine.

23. Takođe mu je posvećena jedna zvezda na Holivodskom putu slave, uz Mikija Mausa koji je bio prvi animirani lik koji je dobio jednu.

24. Lik Wall-E (Voli) je dobio ime po Dizniju lično!

25. Dizni je jednom igrao ulogu Petra Pana u školskoj predstavi.

26. Zaposleni u Dizniju su na karticama sa imenima imali ispisano samo ime, jer je Dizni mrzeo da ga zovu gospodin Dizni.

27. Malo pre njegove smrti, Dizni je planirao da izgradi skijalište. Kompanija Volt Dizni je na kraju odlučila da se posveti Dizni Svetu umesto skijalištu.

28. Diznijeve poslednje reči su misterija. Na samrtnoj postelji, ispisao je ime Kurta Rasela na parčetu papira. Čak je i Kurt Rasel lično zbunjen značenjem. On je bio dečiji glumac u vreme Diznijeve smrti, a tek je skoro bio započeo da radi u Dizni studiju.

29. Poslednji film koji je Dizni lično nadgledao bila je Knjiga o džungli, pre njegove smrti zbog raka pluća 1966. godine.

30. Kada je umro, 25% njegovih nekretnina pripalo je CalArts-u (Kalifornijski institut za umetnost), pomažući da ovaj privatni fakultet izgradi svoj kampus.

31. Dizni nije kriogenski zamrznut, uprkos upornim glasinama. On je bio kremiran,a urna sa njegovim pepelom je pohranjena u Forest Lawn Memorial Park-u u Glendejlu, u Kaliforniji.

Izvor: INC


Milana je rekla ,,ne" sistemu, pravilima i stereotipima.