Ovo su preduzetnici iz „Ratova zvezda“
Pixabay

Nabrojaćemo najpreduzimljivije poslovne ljude koji se pojavljuju na velikom ekranu u svakoj epizodi „Ratova zvezda". Počećemo od preduzetnika-početnika na najnižoj lestvici, a završićemo kod poslovnih lidera galaksije.

Vato

Počinjemo od samog dna, gde nalazimo krilatog prodavca starudija koji se pojavljuje u „Fantomskoj pretnji“. Vato je sitni preduzetnik koji nije uspeo da se probije dalje od lokalnog tržišta. Muči ga tipičan problem preduzetnika početnika: započeo je previše različitih poduhvata. Iako je njegova osnovna poslovna aktivnost prodaja starih stvari, takođe se pomalo bavi trkama mlaznih kapsula (što je vrlo rizično ulaganje) i trgovinom ljudima (a to je recept za nevolje sa zakonom). Vato bi bolje prošao da se upristojio i koncentrisao na posao prodaje starudija.

Grido

Tipičan primer preduzetnika kome posao predstavlja čitav život. Grido nema ni robu ni zaposlene. Radi kao konsultant, pružajući usluge lovca na ucenjene glave. Zato će se Grido uvek mučiti da sastavi kraj s krajem i nikad neće moći da ode na odmor. Odnosno, imao bi te probleme da je u sukobu sa Hanom Solom pucao prvi.

Oven Lars

Poznat i kao Ujka Oven, on je ujak Luka Skajvokera u prvom filmu u serijalu Ratovi zvezda, „Nova nada“. Takođe, uzgaja vlagu, a živi na pustinjskoj planeti. Oven je uočio da na tržištu postoji potražnja za vodom, te je uložio trud da nađe rešenje koje mu je omogućilo da ispuni tu potražnju na odgovarajućem tržištu. Nažalost, Oven i njegova žena su se upleli u sumnjive poslove svog nećaka i doživeli su gorak kraj stradavši od ruke Imperije.

Bos Nes

Nes je vladao rasom Gungana u „Fantomskoj pretnji“. Uspeo je da se popne u korporativnoj hijerarhiji i zauzme poziciju „velikog gazde” ovog vodenog naroda. Iako je možda pogrešno odabrao neke zaposlene (primer je Džar Džar Binks), umeo je da pregovara i sklopi odličan posao. Time što je poslao vojsku da pomogne u odbrani planete Nabu, Nes je uspeo da sklopi savez sa ljudima i proširi svoju teritoriju.

Pixabay
Pixabay

Boba Fet

Boba je bio, kao i Grido, preduzetnik kome je posao centar života, ali dok je Grido kratkovido usmerio sve snage na to da uvati Hana Soloa, Boba je imao lukaviju strategiju. Jasno je da je imao dosta iskustva u razvijanju posla, što se vidi iz toga što je uspeo da sklopi partnerstvo sa najvećom korporacijom u galaksiji - samom Galaktičkom imperijom. Iskoristio je to partnerstvo da zarobi Hana Soloa i preda ga Džabi Hatu.

Džaba Hat

Kad smo već pomenuli Džabu, ne može se govoriti o preduzetnicima u galaksiji Ratova zvezda, a da se ne spomene ovaj krupni biznismen nalik na puža golaća. Džaba je vršio raznovrsna ulaganja: ne samo da se pojavio na trci mlaznih kapsula u „Fantomskoj pretnji“, već je takođe posedovao noćni klub, postrojenje za preradu otpada uz pomoć Sarlaka, kao i kompletno opremljenu gladijatorsku arenu. Nažalost, Džaba nije dovoljno obraćao pažnju na konkurenciju, te je na kraju doživeo propast zbog jednog drugog preduzetnika, o kome ćemo govoriti kasnije, i njegovog prijatelja Džedaja.

Džango Fet

Stariji član porodice Fet pojavljuje se ovako visoko na listi zahvaljujući sposobnosti da prevaziđe ograničenja konsultantskih usluga i poveća obim poslovanja. Za razliku od Bobe i Grida, Džango je uvideo da se njegov poslovni potencijal ograničava na ono na šta neposredno može da utiče. Nezadovoljan time, Džango je odlučio da proširi posao tako što će dopustiti da ga Republika iskoristi kao genetski izvor za armiju klonova. Tako je Džango mogao da se penzioniše i povuče iz napornog posla lovca na ucene.

Pixabay
Pixabay

Lando Kalrisijan

Svakako najveštiji pregovarač na ovoj listi, Lando je započeo karijeru kao kockar i kartaroš, zatim je prešao u rudarsku industriju i napokon dospeo na mesto guvernera u Gradu oblaka. Kad se zatekao u unakrskoj vatri između suprotstavljenih sila, Lando je uspeo da stupi u partnerstvo sa Imperijom ne bi li sačuvao svoju kompaniju. Na žalost, morao je da izda prijatelje da bi sklopio taj posao. Ipak, čim se Grad oblaka našao na bezbednom, Lando je potajno radio na tome da popravi štetu koju je načinio time što je prodao Hana Bobi Fetu i postavio zamku za Luka Skajvokera.

Han Solo

Nijedna lista preduzetnika iz „Ratova zvezda" ne bi bila potpuna bez Hana Soloa. Kad prvi put upoznajemo Hana u „Novoj nadi“, on je krijumčar u čvrstom poslovnom partnerstvu sa jednim od fizički najimpozantnijih stvorenja u celoj galaksiji – Čubakom. Uz pomoć veštine i brzog broda, Milenijumskog sokola, Han je lukavo i promućurno dospeo na visoku poziciju u korporaciji Džabe Hata. Ako se Han nalazi na višem mestu u odnosu na preduzetnike koji su novčano uspešniji, to je zato što se ne rukovodi isključivo profitom. Kao i Mark Cukerberg, Voren Bafet i Bil Gejts, Han na kraju napušta preduzetništvo da bi postao dobrotvor. U ovom slučaju, priključio se pobunjenicima i besplatno im stavio na rasplaganje svoj brod i usluge kao doprinos borbi protiv Imperije.

Imperator

Iako su i rezultati koje je postigao i motivi koji su ga pokretali možda nemoralni, ko god se osvrne na njegov uspon od običnog političara do gospodara galaksije ostaće zadivljen njegovim preduzetničkim umećem. Od pregovora, pa do upravljanja kompanijom, logistike (gde je najsjajniji primer Zvezda smrti), brendiranja (opet Zvezda smrti), a i širokog pogleda na sopstveni položaj i ciljeve, Imperator pokazuje pun spektar preduzetničkih veština. Samo da nije bio opsednut fiks-idejom da pokori celu galaksiju, verovatno bi mogao da pretvori Imperiju u deoničarsko društvo i ostvari jedan od najuspešnijih interplanetarnih izlazaka na berzu u istoriji.

IZVOR: Entrepreneur