Oživeli pronalasci Leonarda da Vinčija u Motatu!
Pixabay

Na izložbi u Muzeju za transport i tehnologiju (Motat) u Oklandu među Da Vinčijevim tehnologijama-prekretnicama mogu se naći automobili koji se pokreću pomoću opruga, leteće mašine, reflektore i paraglajdere.

„Da Vinčijeve mašine”, interaktivna putujuća izložba, dolazi iz Muzeja Leonarda da Vinčija u Firenci. To je životni rad tri generacija umetnika iz Firence koji su izučavali i rekonstruisali Da Vinčijeve pronalaske.

Međunarodni menadžer izložbe, Tom Rico, kaže da je većina pronalazaka bila izgrađena prvi put. „Mnogi su od njih bili samo planirani projekti ili koncepti koji zaista nikad nisu bili konstruisani za vreme Da Vinčija”, kaže. „Ali tokom njihove sadašnje izgradnje otkrivamo da, čak koristeći iste alate i iste materiale, nauka je bila u pravu... on je bio daleko ispred svog vremena.”

Rico kaže da tokom 15. veka Da Vinči je bio više poznat po svojoj robotici, nego po umetničkom delu. „Svi projekti za njegove robote bili su izgubljeni, tako da se ga sad sećamo kao umetnika jer i dalje imamo sve te divne slike.”

Na izložbi se prikazuje 80 mašina koje su ručno izradili italijanski umetnici uz uporabu istih materijala i tehnika koje je takođe on koristio. Podeljena je na teme: rat, hidrologija, građevinarstvo, letenje – Da Vinčijeva strast. Replika Mona Lize isto će biti prikazana na izložbi.

Rico kaže da stvar koja ga je učinila puno boljim od svojih savremenika bila je sposobnost crtanja iz različitih uglova. Ugledao se u prirodu u mnogim od svojih projekata – njegova mehanična krila su inspirisana ptičjim i krilima slepog miša, a riblji oblik tela potaknuo je ideju za njegove projekte raketa.

Uprkos projektovanju tenka i drugih ratnih mašina za vojvodu u Milanu, da Vinči je bio pacifista i radije je smišljao dekoracije koje su se koristile za vojvodine pozorišne predstave. „Bila su dva načina da dokažete da ste u renesansnoj Evropi”, kaže Rico.

EU%20GIF.gif

„Leonardo nije hteo da gradi oružje za masovno uništavanje, zato je većinu vremena proveo radeći drugu najbolju stvar za vojvodu, što je bilo stvaranje neverovatnih dekoracija da bi zadivio svoje zaštitnike.”

„Da Vinčijeve mašine” će da bude na izložbi u Motatu u oktobru 2016.


Izvor: Stuff