Pametna jakna za bicikliste

FOTO: Stuff

Bele kuće na kojima se odbijaju sunčevi zrači, nizbrdica prema moru dok se čuje nezaboravna muzika koju je komponovao Karmelo Bernaola. Ili vožnja uzbrdo, ka nebu, sa zamišljenim vanzemaljcem na prednjoj korpi, sve dok se točkovi ne podignu od zemlje a vaša silueta se ne oslika na Mesecu. Slike iz detinjstva. Seoski putevi i obale. Letovanja koji se nikad ne završavaju. Sati varenja i šaputanja tokom popodnevne dremke da ne biste probudili starije. Za nekoliko generacija Španaca vožnja biciklom predstavlja vraćanje u detinjstvo. Mnoga deca od tada, sada već odrasli, i dalje koriste svoje bicike. Biciklizam je uvek pomalo vraćanje u detinjstvo.

Možda baš zbog toga ovo vozilo ima izuzetnu sliku: polovina Španaca smatra da poboljšava pokretljivost u gradovima i pomaže očuvanju životne sredine, pored toga, 40% smatra da je biziklizam zdrav hobi. Prema istraživanju iz 2015. objavljenom od strane Mreže gradova koja se zalaže za bicikle, 90% Španaca ume da vozi bicikl, ali samo njih 10% radi to svakodnevno. Možda mnogi koji oklevaju da voze rade to zbog sledeće evidencije: u većini gradova sa većom gustinom saobraćaja, bicikli i automobili se nadmeću za isti prostor... i gube oni čija je težina manja.

Prema istraživanju platforme Ponle Freno, trećina biciklista je bar jednom imala saobraćajnu nezgodu, a procenat među onima koji ga koriste svakodnevno se povećava na 45%. Međutim, samo u 40% slučajeva su biciklisti načinili neki prekršaj. Kao i u mnogim drugim oblastima, tehnologija može da pruži rešenje koje ne samo da će spasiti živote biciklistima, nego i doprineti razvoju novih održivih gradova.

Vodafon pametna jakna (Vodafone Smart Jacket), prototip pametne jakne koji je razvio Univerzitet u Delftu zajedno sa Holandskom asocijacijom bicikista, povezana je sa smartfonom i čini gradsku vožnju sigurnijom. Preko mobilne aplikacije koja označava rutu kroz grad i sistema led svetala, jakna signalizira pokrete koje će napraviti biciklista i takođe omogućava da se zahvalite drugim vozačima kada vas propuste. Ono što jakna koristi je senzor pokreta na telefonu, a pokreti ruke gore i dole učiniće da se na jakni pojavi smajli koji izražava zahvalnost, što takođe privlači pažnju drugih učesnika u saobraćaju.

Schermafbeelding_2016_03_08_om_12_47_09_2.png

FOTO: All About Phones

Ćavijer Feliu, menadžer Vodafona u Holandiji, navodi da su dva glavna uzroka saobraćajnih nesreća, pogotovo noću, loša vidljivost, jer biciklisti obično nisu osvetljeni, i loša signalizacija, jer ne pokazuju dovoljno u kom pravcu će se dalje kretati. Najveći problemi i najrizičnije situacije nastaju na velikim raskrsnicama, gde se ukrštaju putevi različitih prevoznih sredstava: autobusa, tramvaja, automobila, bicikala...

Oni su za taj problem pronašli rešenje u vidu pametne jakne. Mali računar, Raspberry Pi, predstavlja hotspot preko kojeg se telefon povezuje na jaknu. Radi na dve baterije i povezan je sa 320 led sijalica, od kojih je po 15 u svakom rukavu, a 290 je na leđima i one omogućavaju prikazivanje strelica na levo ili na desno ili kreiraju smajlije.

Takođe, ova aplikacija blokira dolazne pozive u toku vožnje, pa tako ograničava smetnje koje su jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća. Za sada je Vodafon pametna jakna uspešno testirana u Amsterdamu i u fazi je razvoja. Njen dolazak, kao i dolazak drugih delova garderobe sa sličnim funkcijama, će predstavljati doprinos u korišćenju ovog prevoznog sredstva koje ne da ne izlazi iz mode, već svakodnevno pridobija nove korisnike.


IZVOR: El País