Patuljasti marmoset: Najmanji majmun na svetu
commons.wikimedia.org

Patuljasti marmoseti (lat.Cebuella pygmaea) su najmanji majmuni na svetu. Rastu svega 14-16cm, a teški su u proseku 130 grama. Zbog izgleda ih prate nadimci mono de bolsillo (džepni majmun) i leoncito(mali lav). 

Nastanjuju uglavnom područja Amazonske prašume, ali ih ima i u Kolumbiji, Ekvadoru, Boliviji, Peruu i Brazilu. Zbog svoje veličine su jako brzi i spretni za penjanje po drveću, pa ih ljudi često mešaju sa vevericama. Dubljenjem rupa u stablima dolaze do smole koja je njihova glavna hrana. Sem smole jedu voće, nektar i poneke insekte.

Patuljasti majmuni žive u grupama od desetak jedinki. U ovakvoj grupi jedino dominantna ženka ima pravo da se razmnožava, dok joj ostali pomažu oko odgajanja mladih.Zanimljivo je da ova vrsta majmuna jako često na svet donosi dvojajčane blizance, što se dešava u čak 70 posto slučajeva.

Majmun.jpg

FOTO: flickr.com

Kod mladunaca je primetno stalno traženje novih izazova i objekata koji im mogu bar na kratko zadržati pažnju. Njihovo ponašanje nije lako predvideti, a poznavaoci ističu da ovim majmunima kojima sve brzo dosadi. 

Srećom, za razliku od mnogih drugih majmuna, marmoseti trenutno nisu smatrani ugroženom vrstom. Najveći stepen aktivnosti ostvaruju preko dana, koji im služi za pronalaženje hrane, druženje u krošnjama drveća i beg od neprijatelja. Najveći neprijatelji su im zmije, ali i divlje mačke, poput jaguara.

Ovi majušni majmuni u divljini žive oko 10 godina dok u zoološkom vrtu njihov životni vek traje i do 20 godina.


IZVOR: pixelizam.com