Persi Biš Šeli: Romantičar kog su volele tri sestre
Pixabay

Persi Biš Šeli (Percy Bysshe Shelley) je jedan od najpoznatijih romantičara, čije su teorije o ekonomiji, politici i moralu uticale na Marksa, Lava Tolstoja, Mahatmu Gandija i Henrija Dejvida Toroa.

Živeo je u vremenu kada su njegovi savremenici i prijatelji bili najveći filozofi i pisci tog vremena.


Družio se sa Vilijamom Godvinom (William Godwin), Lordom Bajronom (Lord Byron), Li Hantom (Leight Hunt), Tomasom Lavom Pikokom (Thomas Love Peacock) i Meri Šeli (Mary Shelley) – jedinom od tri sestre koju je iskreno voleo .

Kao čovek ispred svog vremena, imao je problema u društvenom i ljubavnom životu.

Godine 1811. kada je Šeli imao samo 19 godina, proteran je iz Oksforda zato što je anonimno objavio pamflet pod nazivom „O neophodnosti ateizma (The Necessity of Atheism) i odbio je da prizna autorstvo ispred dekana.


Pobegao je u Škotsku zajedno sa šesnaestogodišnjom Harijet Vestbruk (Harriet Westbrook), prijateljicom svoje sestre.


Vestbrukova je takođe bila problematična mlada devojka koja je u svojim pismima Šeliju rekla kako će izvršiti samoubistvo jer je nesrećna kako u školi, tako i kod kuće.


Wikimedia
Wikimedia

Šeli je odlučio da bi mogao da spasi devojku oženivši je.


Iako su Vestbrukovi bili formalno protiv braka zbog Šelijeve nereligioznosti, uistinu su bili zadovoljni da svoju ćerku udaju za tako bogatog čoveka kao što je bio Šeli.


Tokom ovog perioda, Šeli je napisao pismo filozofu i piscu Vilijamu Godvinu kome se divio, u kom ga je zamolio da ga uzme pod nadzor kao posvećenog učenika i ponudio mu dosta novca.


S obzirom na to da je Godvin u to vreme bio bez novca, on je voljno prihvatio Šelija.


Godvin je imao tri kćerke: Feni Imlej (Fanny Imlay) koja je bila nezakonita kćerka Godvinove žene i njenog ljubavnika, diplomate i pisca, Gilberta Imleja (Gilbert Imlay), Kler Klermont (Claire Clairmont), nezakonitu kćerku Godvinove mnogo mlađe druge žene Meri Džejn Klermont (Mary Jane Clairmont) i Meri Volstonkraft (Mary Wollstonecraft), kasnije Šeli. Meri je dobila ime po svojoj majci, poznatom filozofu, koja je umrla tokom porođaja.

Pisac se zaljubio u Meri čim ju je upoznao. Godine 1814. Persi je ostavio trudnu Harijet i otišao u Švajcarsku sa Meri koja je tada imala samo 16 godina.


Pozvali su Merinu sestru Kler Klermont koja je tada takođe imala 16 godina zato što je dobro govorila francuski.


 Feni nije bila pozvana. Ostavljena je da pati kod kuće jer je i ona bila zaljubljena u Persija.


Persi, Meri i Kler su plovili po Evropi, a zatim su prešli čitavu Francusku i Švajcarsku čitajući naglas dela Rusoa, Šekspira i Merine majke, Meri Volstonkraft.


Tek nakon šest nedelja, vratili su se u Englesku gde je Godvin čak odbio da ih i upozna. Iako Godvin nije hteo da ima ništa sa Persijem, on je i dalje želeo i zahtevao svoj novac.


Ovaj trio je 1816. godine otputovao u Švajcarsku. Tada im se priduržio i Lord Bajron na poziv Kler Klermont.


Kler je zaista bila zaljubljena u Persija, a njen poziv upućen Bajronu, koji je bio zainteresovan za nju, je bio čin ljubomore prema njenoj sestri.

Međutim, izgleda da su svi postali bliski prijatelji.

Odseli su u Vili Diodati (Villa Diodati), gde su čitali knjigu „Fantazmagorijana“ (Fantasmagoriana) – zbirku nemačkih priča o duhovima. Bajronu, Meri, Persiju i Kler se, u večernjim satima, tokom čitanja priča o duhovima, pridružio Džon Vilijam Polidori (John William Polidori). 

Ove večeri su inspirisale velike pisce da napišu neke od najvećih priča ikada.

Pixabay
Pixabay

U naredne dve godine Polidori je završio svoje prozno delo Vampir (The Vampyre ), Šeli je napisao Mon Blan (Mont Blanc) i podstakao Bajrona da završi Don Žuanа (Don Juan), dok je Meri pisala Frankeštajna (Frankenstein).


Nakon povratka u Englesku, Kler i Bajron su dobili vanbračnu kćerku, kojoj su dali ime Alegra.


Feni, nesrećna jer su je sestre i Persi odbacili, počinila je samoubistvo. U međuvremenu, Persijeva žena Harijet se udavila u reci Serpentin u Hajd parku u Londonu u poodmakloj trudnoći.


Samo tri nedelje nakon toga, Meri i Persi su se venčali. Međutim, ostali su zajedno samo četiri godine. Godine 1822. manje od mesec dana od njegovog 30-og rođendana, Šeli se udavio tokom oluje u Spešijskom zalivu (Gull of Spezia), dok se vraćao iz Livorna u svojoj jedrilici zvanoj Don Žuan.

IZVOR: The Vintage News