5 neobičnih tradicija za Dan svetog Patrika
Pixabay

Dan svetog Patrika slavi se 17. marta u čast svetog Patrika, zaštitnika Irske. Osim što se ovako obeležava smrt ovog sveca, proslavlja se i dolazak hrišćanstva u Irsku, kao i irsko nasleđe i kultura. Praznik se obeležava paradama i proslavama, ali i detelinom i nošenjem zelene boje.


Parade kojim se proslavlja ovaj praznik postale su standardna pojava u gradovima Evrope, Severne Amerike i Azije. Pojedini gradovi su otišli korak dalje razvivši neobične rituale i događaje. Recimo, pojedine beogradske lokacije „pozeleneˮ tokom ovog praznika. Tako će ove godine biti obojeni Most na Adi, Hotel Moskva, Palata Albanije, Čumićevo sokače i mnoga druga mesta. Matador network , vebsajt namenjen ljubiteljima putovanja, navodi pet najneobičnijih tradicija koje su razvili pojedini američki gradovi.


Pixabay
Pixabay

1. Najkraća parada na svetu

Hot Springs u Arkanzasu nije naročito popularan ni poznat grad, ali postao je čuven 1940. godine kada je jedna od njegovih ulica proglašena za najkraću ulicu na svetu koja se svakodnevno koristi. Ova ulica je duga manje od 30 metara (98 stopa) što ne sprečava stanovnike Hot Springsa da organizuju paradu tokom koje se organizuju takmičenja i nastupi. Parada traje svega sat vremena i predstavlja najkraću paradu na svetu organizovanu u čast Dana svetog Patrika.


Ove godine Hot Spring će organizovati i najkraću trku na manje od 100 metara, a novac od prijava za trku ići će u dobrotvorne svrhe.


2. Menjanje saobraćajnih znakova

U danima oko Dana svetog Patrika članovi Shamrock kluba iz Nju Londona, država Viskonsin, menjaju saobraćajne znakove na autoputu tako da umesto Nju London pokazuju Nju Dablin. Članovi ovog kluba maskiraju se u vilenjake i tajno menjaju znakove. Navodno je razlog koji leži iza ove tradicije želja da se uvaže irski imigranti iz 19. veka koji su uticali na kulturu grada.


Osim ovog nestašluka, pomenuti klub organizuje i festival tokom kog stanovnici grada mogu uživati u keltskoj muzici.


Pixabay
Pixabay

3. Zelena reka

Za Dan svetog Patrika sistem kanala u Čikagu, država Ilinois, postaje fluorescentno zelen. Tradicija je započela 1962. godine kada su komunalni radnici u reku sipali fluorescentni rastvor kako bi pratili kretanje zagađenja kanala. I danas unija komunalnih radnika finansira ovaj događaj i za bojenje reke koriste ekološke boje.


Bojenje rečnog sistema počinje dan pred Dan svetog Patrika, potrebno je oko 45 minuta da boja „delujeˮ, a efekat traje nekoliko dana. Hiljade građana Čikaga se okuplja na mostovima kako bi prisustvovala „ozelenjavanjuˮ reke.


4. Ogromna detelina

O'Nil je zvanična irska prestonica u Nebraski, a ogromna trajno iscrtana detelina na putu služi kao podsetnik na to. Ovo je navodno najveća iscrtana detelina na svetu.


U ovom gradu živi više od 4.000 građana sa irskim nasleđem, a Dan svetog Patrika se obeležava nizom neobičnih tradicija poput zabavnih trka, konzumiranja zelenih jaja i krunisanja kralja i kraljice ovog praznika. Na ovaj dan, svi građani bez obzira na svoje poreklo, nose zelenu garderobu.


5. Paddy’s Day Plunge

Svake godine stanovnici Portlanda (Mejn) započinju obeležavanje Dana svetog Patrika uskakanjem u ledenu vodu Atlantskog okeana. Paddy’s Day Plunge je tradicija duga 17 godina koja podrazumeva okupljanje na plaži u cik zore radi pravog vikinškog kupanja, nakon čega slede tradicionalni irski doručak, aukcije i tombola. Na ovaj način sakuplja se novac i do sada je preko 350.000 dolara donirano u dobrotvorne svrhe. 

Pixabay
Pixabay

Proslava Dana svetog Patrika može biti neobično iskustvo za koje ne morate da putujete van zemlje. Svake godine se tokom marta u Beogradu organizuje The Belgrade Irish Festival tokom kog možete da uživate u irskoj muzici i plesu, filmu i literaturi, hrani i pivu. Ove godine festival traje od 9. do 17. marta, a pojedini delovi programa trajaće do kraja meseca. izvori: matadornetwork.com, wikipedia.org, irishfest.rs