Plakati ili ne: Suze se razlikuju!
Zeleno i plavo

Nakon što cerebrum registruje tugu, reaguje endokrini sistem, koji u okularni deo glave ispušta određene hormone koji dovode do formiranja suza.


Neki od naučnika tvrde da se supstance skupljaju za vreme dok su ljudi pod stresom i tugom, a da se plakanjem telo oslobađa toksina i otpadnih produkata. To je sve dovelo do zaključka da je plakanje veoma korisno za zdravlje. 

Šta vi mislite i da li često plačete?


Nekoliko istraživanja u okviru kojih je analiziran sastav bazalnih, refleksnih i emocionalnih suza dokazala su da se one razlikuju. Glavno pitanje koje se stalno postavlja je to da li suze ublažavaju bol koji osećamo.


Refleksne suze se uglavnom sastoje od 98 odsto vode, a u emocionalnim suzama se nalaze brojne druge supstance, u različitim koncentracijama. Jedna od njih je prolaktin, najpoznatiji po tome što ima važnu ulogu u stvaranju mleka kod dojilja. 


Tu su i adrenokortikotropni hormoni, koji ukazuju na visok nivo stresa. Još jedna hemikalija koja se može naći u ovakvim suzama je leucin-enkefalin, neurotransmiter koji umanjuje bol i poboljšava raspoloženje.


„Suze su poput oluje; posle njih čovek je uvek mirniji.” Ivan Sergejevič Turgenjev

Mnogi naučnini ističu da je ovo istraživanje vršeno na malim uzorcima i da je potrebno sprovesti još ispitivanja pre nego što se donese konačna odluka da li su suze koje ispuštamo tokom emotivnih reakcija zaista lekovite.


Emocionalne suze se razllikuje od refleksih suza koje se pojavljuju kada se oko iritira nekim spoljašnjim faktorom. Za razliku od njih, bazalne suze oko stvara kako ne bi došlo do isušivanja i sadrže vodu, hranljive materije i čak antibakterijske komponentne.


U Japanu se organizuju „klubovi za plakanje” u kojima se izazivaju emocionalne suze sa filmovima, knjigama i serija, što nas dovodi do zaključka da neke kulture smatraju da su suze lekovite.

Wannabe Magazine
Wannabe Magazine

Tekst napisan u okviru projekta: „Život u Big data Eri - nauči šta je vest”.