Počast velikom Bouviju
vimeo.com

Priredila: Jelena Radojević

Serijal od 10 markica, u čast preminule muzičke legende Dejvida Bouvija, britanska Kraljevska pošta će pustiti u prodaju 14. marta ove godine. Na markicama će se naći šest omota albuma i četiri promotivne slike sa Bouvijevih turneja. Na šest markica naći će se slike sa kojima su ukrašeni omoti njegovih albuma „Hunky Dory”, „Aladdin Sane”, „Heroes”, „Let’s Dance”, „Earthing” i „Blackstar”. Na preostale četiri će biti prikazan Bouvi na svojim nastupima sa turneja „Ziggy Stardust” (1973), „The Stage” (1978.), „The Serious Moonlight” (1983.) i „A Reality” (2004.).

Bouvi je preminuo prošlog januara posle teške borbe sa rakom, nedugo nakon što je izdat njegov poslednji album pod nazivom „Blackstar”.

„Bouvi je čak pet decenija bio za kormilom savremene kulture i dosta je uticao na mnoge generacije uspešnih muzičara, umetnika, dizajnera i pisaca", rekao je u zvaničnom saopštenju za medije Filip Parker, strateški menadžer Rojal Mejla i dodao da ovo izdanje poštanskih marki proslavlja Bouvija kao unikatnog umetnika.

Prva poštanska marka izašla je 6. maja 1840. godine, a već iduće godine (1841.) u oglasniku londonskog Tajmsa objavljena je i prva vest o sakupljanju maraka (marke su bile složene u neku vrstu tapeta i služile su za dekoraciju).

Filatelija danas nije samo razonoda, već ima privredni i kulturni značaj. Sakupljanje markica pruža priliku za sticanje mnogih informacija o geografiji, istoriji, privredi, kulturi i umetnosti, a razvija i neke pozitivne navike kao preciznost, sistematičnost, estetski ukus, tako da se filatelisti širom sveta imaju čemu radovati.

Royal Mail je prošle godine napravio i izdanje poštanskih marki sa slikama benda Pink Flojd.

Izvor: n1info

Pročitajte i:

Najpopularniji vidikovci na svetu
Podzemni muyej umetnosti
10 filmskih predloga za mirno veče kod kuće