Pojam lepote u Južnoj Koreji
Pixabay

Život u zemlji koja ima toliko drugačiju kulturu od vaše uvek će vas dovesti do dela sa usponima i padovima. Ima toliko stvari koje volim o Južnoj Koreji ali, jedina stvar sa kojom nikada neću biti u stanju da se pomirim je njihov nedostižan standard lepote i jaki pritisci kojima su mlade žene izložene kako bi se povinovale tim standardima.

Odrastajući na Zapadu, iako i tamo postoje društveni pritisci na žene da vode računa o svom izgledu, od malih nogu smo naučili da je važno ono što je unutra - da vas fizička lepota, iako cenjena, ne može daleko dovesti. Zaista, kada je reč o izboru partnera na Zapadu, fizička privlačnost je samo jedan deo slagalice. Bog zna da volim kada momak lepo izgleda, ali ako nema mozga ili je plitka ličnost neću se dugo s njim zadržati.

U Južnoj Koreji, fizički izgled je sve; Koreanci teže savršenstvu u svemu što rade i njihov izgled nije izuzetak od ovog pravila. Estetska hirurgija u Koreji nema istu stigmu kao na Zapadu - mentalitet je u stilu operacija je dovoljno jeftina, pa vas molimo da popravite X, tako da ostali ne moraju to da gledaju. Seul je poznat kao svetska prestonica plastične hirurgije i to sa dobrim razlogom.

Naravno, plastična hirurgija je opšteprihvaćena u mestima kao što je Los Anđeles, ali njena popularnost je ograničena na bogate i na pripadnike džet seta. Koreja ima najviše urađenih plastičnih operacija po glavi stanovnika u svetu. Korišćenje botoksa ili operacija nosa ne razlikuje se od pojavljivanja u Starbаks kafeu, a niko i ne trepne dok se kreće među ljudima koji plešu u ritmu pesme Gangnam Stylebaš kao ni onda kada se susretne sa ženama koje se vraćaju sa svoje poslednje operacije, dok su im lica i dalje umotana u zavoje .

Pixabay
Pixabay

Svakog dana srećem neke od najlepših žena koje sam videla u životu. Ulice su pune identičnih žena sa zapadnjačkim očima, malih uzdignutih noseva i zaobljenih brada. Da li su rođene takve? Naravno da ne. Dvostruka operacija kapaka, korekcija nosa i rekonstrukcija vilica, kako bi se postigao više „zapadnjački“ izgled, tipične su procedure u Koreji, gde svaka peta žena ide pod nož. Ove hirurške procedure roditelji često poklanjaju mladim devojkama za završetak školovanja ako su pokazale dobar uspeh.


Sa korejskim kozmetičkim tržištem koje vredi preko 13 milijardi dolara, prodavnice šminke su ovde u ekspanziji i mogu se naći na svakom ćošku, kao i Starbaks kafići. Postoje neke oblasti, kao što je Mieongdong u Seulu, gde ih ima na desetine, jedna uz drugu.


Sto ljudi, sto ćudi? Ne baš; Koreja je jedino mesto, od svih koje sam videla, gde vaš fizički izgled određuje kako će se ljudi prema vama ophoditi. Lepota je statusni simbol koliko i bogatstvo ili uspeh u karijeri. Čak i kada se prijavite za posao u Koreji, morate da pošaljete više svojih fotografija na razmatranje zajedno sa biografijom.


Kako je značaj lepote usađen u korejske umove od rane mladosti, nije neuobičajeno za decu i mlade, kao što su petogodišnjaci ili šestogodišnjaci, da pogrdno komentarišu izgled drugih ili da sretnete ljude koji sebe ne poštuju jer misle da nisu dovoljno dobri.


Kao nastavnica engleskog jezika u Koreji, imala sam priliku da posmatram kako slatke, lepe devojčice sede i zatežu oči prstima u pokušaju da im oči izgledaju kao moje i da mi sa ponosom pričaju o tome da će im roditelji, ako budu imale dobar uspeh u školi, platiti dvostruku operaciju očnih kapaka kako bi imale zapadnjačke oči.

To je za mene bilo najteže - činjenica ne samo da devojke osećaju da moraju da se podvrgnu tako drastičnim merama da bi menjale svoj izgled i sakrile svoju nacionalnost, već da ih roditelji podržavaju i podstiču da tako nešto učine.

Iznenađujuće mi je da se u 2016. godini devojke ne ohrabruju da budu uspešne, kako bi mogle da ostvare karijeru ili da budu priznate zbog svojih znanja i dostignuća, već da se njihova vrednost meri samo po lepoti.

Moji pokušaji da ubedim svoje učenice da su lepe i da je lepa ličnost mnogo atraktivnija od lepog lica su naišli na prazne poglede i izvijanje obrva, dok su me gledali kao da sam drogirana.


Izgleda da im koncept „unutrašnje lepote“ nije poznat...


Izvor: Huffington Post