Pomeranje granica - kulturološke modifikacije tela
George Gastin (Wikipedia)

U našim krajevima se praktikuje bušenje ušiju devojčicama kako bi im se stavile minđuše. Ipak, u nekim krajevima sveta  praktikuju drastičnije modifikacije, koje nekada prelaze granice ekstremnog.

Razvlačenje donje usne

Pixabay.com
Pixabay.com

Ovaj vid modifikacije ljudskog tela praktikovali su stanovnici dela Afrike i Južne Amerike još pre 10.000 godina. Kako se navodi u istraživanjima, ovaj „zahvat“ danas praktikuje još pleme Mursi iz Etiopije. Tradicija ovog plemena nalaže da žene počnu sa razvlačenjem usana pre nego što napune dovoljno godina za udaju.

Prvo se probuši donja usna u koju se stavi štapić koji se kasnije zamenjuje sve većim glinenim i drvenim diskovima. Veruje se da, što je usna šira, to je devojka privlačnija za muški deo plemena pa su i šanse za bračne ponude veće.

Oštrenje zuba

Plemena na Baliju smatraju da zubi predstavljaju emocije poput besa i ljubomore. Iz tog razloga praktrikuju oštrenje zuba. Za razliku od njih, Aboridžini i neka plemena u Vijetnamu i Sudanu praktikovala su oštrenje zuba u religijske svrhe. U majanskoj tradiciji ovaj običaj praktikovala je samo viša klasa.

Mnoge kulture praktikovale su oštrenje zuba kao vid imitiranja životinja. Čak i u današnjoj civilizaciji dosta pripadnica ženskog pola se odlučuje na ovaj korak kako bi bile lepše.

Izduživanje lobanje

Wikimedia
Wikimedia

Izduživanje lobanje praktikovala je većina južnoafričkih plemena hiljadama godina unazad. Danas se ova pojava javlja u još nekim plemenima države Vanuatu. Ostaci sličnih izduženih lobanja pronađene su i u današnjem Iraku kao i u grobnicama egipatskih kraljeva.

Svi oni verovali su da izdužena glava simbolizuje višu klasu i visoku inteligenciju. Procedura je podrazumevala da se bebama, neposredno nakon rođenja, čvrsto obmota platno oko glave, kako bi se sprečilo širenje lobanje.

Ukrašavanje ožiljcima

Ukrašavanje tela ožiljcima mahom se praktikuje u afričkim plemenima kao zamena za tetovaže iz razloga što se mastilo na tamnoj koži ne primećuje.

Prema verovanjima, prekrivanje tela ožiljcima označava prelaz u zrelo doba, a tumači se i kao znak hrabrosti i odanosti plemenu. Ovakav vid ukrašavanja tela najviše je prisutan u plemenima oko reke Sepik u Papui Novoj Gvineji.

U ovim plemenima najstariji članovi mladićima ucrtavaju šare po telu . Kada rane zarastu, koža zbog ožiljaka najčešće podseća na kožu aligatora. Postoji verovanje da će aligator pojesti dete koje je ostalo zarobljeno u telu čoveka, dok na ovaj način, dečak postaje muškarac.


Ostavljanje ožiljaka po telu praktikuju i Dinke. U ovom plemenu devojčice se šaraju noževima po licu. Ovi ožiljci simbolizuju lepotu. Dečacima se iscrtavaju tri paralelne linije na čelu koje simbolišu muškost. I jednima i drugima je zabranjeno da plaču tokom zahvata kako bi na taj način pokazali hrabrost.


Izduživanje vrata

Wikipedia.org
Wikipedia.org

Žene naroda Kajan iz Mjanmara i Tajlanda poznate su po svojim izduženim vratovima, zbog kojih ih najčešće porede sa žirafama. Devojčicama se, kada napune pet godina, tradicionalno, oko vrata stavljaju prstenovi koji teže oko dva kilograma. Broj prstenova se vremenom povećava, sve dok se ne postavi 25 prstenova ukupno.


Iako se ovaj običaj naziva izduživanjem vrata, modifikuju se ramena i grudni koš, koji se spuštaju pod pritiskom, pa vrat vizueleno deluje duži. Neki ovakav vrat smatraju simbolom lepote, dok drugi tvrde da je neprivlačan. Ovaj vid transformacije danas se praktikuje u zabačenim selima Mjanmara. Žene ovih krajeva nose prstenove kao deo kulturnog identiteta.


Povezivanje stopala

Wikipedia.org
Wikipedia.org

Povezivanje stopala žena praktikovalo se u Kini hiljadama godina, sve dok nije zabranjeno u XX veku. Ovaj čin modifikacije smatran je simbolom visoke klase i bogatstva. Idealna dužina stopala bila je deset centimetara. Takođe je postojalo verovanje da su žene sa ovako povezanim stopalima dobre supruge zbog trpljenja bola bez žaljenja.

Istezanje ušiju

Takozvane „plagove“ u ušima u današnje vreme viđamo kod ljudi koji žele da budu drugačiji. Uglavnom su u pitanju muškarci. U pojedinim kulturama postoji verovanje da istegnute uši predstavljaju suzbijanje zla, dok drugi veruju da ovaj obred predstavlja obred prolaza u srednje doba, pa čak i znak lepote. Iako smo odavno u savremenom dobu, ovaj postupak još uvek praktikuju pleme Masai u Keniji, amazonsko pleme Huaorani kao i neka burmanska plemena.Izvor: Opusteno.rs