Posetite zlatni grad iz snova!
pixabay.com

Prag je jedan od gradova sa bogatom istorijom

Bio je sedište vladara i crkvenih velikodostojnika, centar kulture i raskrsnica ukrštanja puteva osvajača, trgovaca i turista. Pretpostavlja se da naziv grada potiče od staroslovenske reči prah što znači gaz, a po legendi, princeza Libuše je videla grad i rekla da će on biti sjajan i raskošan i da će tamo pronaći srodnu dušu koji delje prag za kuću. U vreme Karla IV izgrađen je Karlov most, katedrala svetog Vida (prva gotička katedrala u Evropi) kao i Karlov univerzitet. Grad je bio prestonica Habzburške monarhije, a zatim i Čehoslovačke. 


Ovaj fascinantan grad čije su zgrade u gotskom stilu, stare, a očuvane, sa intrigantno osmišljenim fasadama ostaviće Vas bez daha. Poželećete kartu u jednom smeru.

Neka od obeležja ovog čarobnog grada

Zlatna ulica: Uska znamenita ulica sa malim i čarobno interesantnim kućama gde se danas nalaze suvenirnice i knjižare, a kako se smatra, nekadašnje kuće zlatara.

Karlov most: Jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Pragu sa bajkovitim pogedom na reku Vltavu i Praški dvorac. Kako biste uživali u njegovim čarima, preporučujem Vam da ga posetite u ranim jutarnjim časovima.

Jevrejska četvrt: Glavna obeležja su između ostalog Jevrejski muzej, većnica, 6 sinagoga, obredni hram kao i jevrejsko groblje.

Trg sa astronomskim satom: Na svaki sat otvaraju se prozori i možete videti duboko simboličnu malu predstavu koja okuplja gomilu ljudi svakog dana na praškom trgu kako bi ugledali taj specifičan prizor.


Pixabay
Pixabay

Ne treba zaobići ni praške pivnice visokog kvaliteta

Budući da je Prag grad piva, ljubitelji istog će dobiti priliku da izaberu neku od mnogobrojnih kvalitetnih pivnica sa prijatnim ambijentom i ljubaznim osobljem. Preporučuju se stare vrste piva kao i točene vrste logera. 

Idealna destinacija za umetničke i romantične duše

Poznato je da su u Pragu inspiraciju našli mnogi umetnici. Shodno tome, češka prestonica je bogata muzejima. Prag je grad jednog od najznačajnijih svetskih pisaca, Kafke, pa ljubiteljima književnosti toplo preporučujem odlazak u Kafkin muzej ispred koga se nalazi neobična skulptura sa posebnim značenjem. Muhin muzej je za ljubitelje slikarstva. 

Spremite se. Čeka Vas bogata praška trpeza

Opštepoznata stvar je da Česi prave izvanredno pivo, a šta uz pivo bolje ide nego raznovrsna testa i specijaliteti od mesa? Nemojte otići odavde a da ne probate praške kobasice, njihov gulaš, pivske perece, šunku i ukusne dezerte.

Prag je grad koji godišnje poseti oko pet miliona turista. Obilazak Praga je uvek lepo iskustvo, na mene je ostavilo neizbrisiv utisak. Najzad, sve lepote ovog prostranstva možete iskusiti i sa Vltave, krstareći brodom. Ostalo ćete sami otkriti. Očekujte nezaboravne utiske iz ovog baroknog mesta!


Tekst napisan u okviru projekta „Život u Big data eri - nauči šta je vest”