Poslednje delo Zahe Hadid je oblak

Foto: Arch Daily

Ako treba rasti uvis, najbolje bi bilo odvojiti se od zemlje. Ovakvim pristupom su se Zaha Hadid, koja je preminula u aprilu u 65. godini života, i njen saradnik koji je sada zadužen za studio nazvan po njoj, Patrik Šumaher, predstavili pre skoro 10 godina na konkursu za proširivanje kancelarija u luci Antverpen u Belgiji.

Tamo je trebalo smestiti 500 zaposlenih koji upravljaju drugom najprometnijom lukom u Evropi. Arhitektonsko odeljenje flamanske vlade i lučke vlasti su organizovale ovaj međunarodni konkurs sa jednim uslovom: nova zgrada bi trebalo da koristi već postojeću zgradu na doku Kattendijk.

EU%20OM.gif

Tokom otvaranja nove zgrade-oblaka, predsednik luke, Mark Van Pil, podsetio je na jedini uslov konkursa – da se iskoristi već postojeća zgrada, replika napravljena da oda počast zlatnom dobu grada. Takođe, čestitao je svima na veoma kreativnim i revolucionarnim idejama za rekonstrukciju zgrada i mesta. Dokovi dugački 12 kilometara su sada mnogo vidljiviji zahvaljujući novim dodacima koji ih ulepšavaju.

Radi se o dvosmislenoj gradnji, koja naizgled meša plafon i pod, oblažući celokupnu fasadu zgrade trouglovima. Fragmentacija staklene obloge, različite debljine ili čak različitih stepena transparentnosti kao da pokušava da oponaša sjaj dijamanta, kristalizovanog ugljenika koji je dao slavu ovom belgijskom gradu.

Intervencija autora MAXXI muzeja u Rimu i Pabellon Puerte u Saragosi dugačka je 111 metara, visoka 21 metar i široka 24 metra. Radi se o šokantnom obimu koji ponekad reflektuje nebo, vodu i intenzivnu aktivnost koja se tu odvija, a ponekad pojačava žamor luke. Sposobnost da stvara više stvari u jednoj i opsesija da pokuša da razbije kalupe i kreativne granice koje karakterišu Zahu Hadid, prisutne su i u delu koje je izazvalo toliko divljenja i polemike.

Iznenađenje je proizveo i ovaj projekat – pomorski terminal luke u Salernu, Italija, koji je počeo da radi samo nekoliko dana po smrti svoje autorke. Još dva dela, Naftni istraživački centar kralj Abdulah u Rijadu (Saudijska Arabija), i sale posvećene matematici u Muzeju nauke u Londonu, gradu u kojem je arhitekta živela jedno vreme, predviđena su za otvaranje u decembru.


Izvor: El País