Praktični vodič kroz pravila dres koda

FOTO: Harpers Bazaar

Prema Abrahamu de Amezagi, stručnjaku za luksuz, prva stvar o dres kodu koju treba znati jeste da „organizator događaja na koji ste pozvani propisuje prikladni stil odevanja i to naglašava na pozivnici“. Međutim, ne postoje jedinstveni termini za naziv svake kategorije odevanja, što može dovesti do zabune u moru anglosaksonskih izraza: casual dress (ležerna odeća), dress down (jednostavna odeća), dress suit (formalno odelo), dress up (formalno odelo ili čak i maska koja odražava temu zabave), itd. Mada se može reći da, na prvi pogled, svi poznajemo osnovna pravila, pojavili su se neki „podtipovi poput neformalnog, sportskog, poslovnog, itd. koji bliže označavaju opušteni ili casual stil, koji je danas toliko sveprisutan“, objašnjava Amezaga.

Ramon Pike Sans, autor knjige „Odelo i protokol“ dodaje da to kako tumačimo dres kod „zavisi od brojnih faktora, poput tipa zabave, doba dana, pa čak i klime i običaja područja gde se događaj održava“. Kad je reč o bojama, u ovom polju takođe postoje nepisana pravila odevanja. Uglavnom se jarke boje nose danju, a tamne noću, mada ako ste iskusni poznavalac mode, ova pravila se mogu i zaobići.

Uz pomoć oba eksperta, smislili smo ovaj kratak vodič pomoću kojeg možete razlikovati najčešće dres kodove, počevši od ležernijih pa do formalnijih.

Kežual (casual)

Stil: Neformalni, poznat i kao sportski
Odeća: Pamučne majice, polo majice, bluze, farmerke. Takođe, blejzer ili sako su opcionalni, dok bi crnu boju trebalo izbegavati.
Obuća: Sportske patike i udobne cipele sa ravnim đonom.
Modni detalji: Nije preporučljivo preterivanje, već je dovoljan i diskretan komad bižuterije.
Torba: Velika torba.

Streetstyle_decembar_2016.jpg

FOTO: Streetstylevibe

Smart kežual (smart casual)

Stil: Ovaj stil je manje sportski od prethodnog, ali je takođe neformalan. Obično se primenjuje kada je poželjno obući se elegantno, ali ne previše formalno.
Odeća: Slično kežual stilu, ali su dozvoljene i kombinacije i varijacije, kao i upečatljiviji dezeni: svilene i bluze sa printom, suknje, pantalone, „bomber“ jakne, rolke, džemperi, blejzeri, kardigani. Prema normi, počevši od ove kategorije pa nadalje, treba izbegavati natpise i slogane na odeći... čak i ako su trenutno u modi.
Obuća: Poluduboke čizmice, baletanke, mokasine, sandale... dozvoljeno je praktično sve sem sportske obuće.
Modni detalji: Minimalni.
Torba: Velika ili srednje veličine.

Smart_casual_decembar_2016.jpg

FOTO: Reveal

Biznis neformalni / poluformalni

Stil: Ovaj stil se u poslovnom okruženju obično primenjuje petkom, kada su dozvoljeni određeni neformalni detalji.
Odeća: Pamučne pantalone, neformalna odela. Striktno uzevši, trebalo bi izbegavati farmerke, mada su u poslednje vreme sve više dozvoljene. Kod ovog stila pažnju bi trebalo usmeriti na gornji deo tela, pa se preporučuju bluze i sakoi umesto majica jer ćete time postići profesionalni izgled.
Obuća: Svaka vrsta obuće koja je udobna za obavljanje poslovnih obaveza, naravno, osim patika.
Modni detalji: Poželjno je da budu minimalistički, diskretni i da upotpunjavaju ceo izgled, kao što je, na primer, dobra ogrlica. Mada, uopšteno govoreći, na poslovne sastanke bi trebalo ići bez nakita.
Torba: Srednje veličine, ručne torbe (clutch), torbice.

Semiformal_december_2016.jpg

FOTO: Statementsfashion

Biznis profesionalni

Stil: U zavisnosti od vrste i veličine kompanije u kojoj radite , kao i od sektora u kome kompanija posluje. Na primer, nije isto ako radite u banci, sudu ili nekom drugom mestu gde se podrazumeva određeni dres kod, ili u nekoj kreativnoj ili tehnološkoj kompaniji, koje su obično manje striktne po pitanju oblačenja.
Odeća: Odela, bluze, košulje, suknje. Dakle, mini skuknja nije prikladna, jedino ako je par centimetara iznad kolena. Bela košulja i pantalone dobrog kroja predstavljaju najprihvatljiviju opciju.
Obuća: Cipele sa štiklom srednje visine uz grilonke, ako nosite suknju.
Modni detalji: Šal uz minimalan i jednostavan nakit.
Torba: Srednje veličine, ručne torbe (clutch).

Business_decembar_2016.jpg

FOTO: Refinery29

-profesionalno_odevanje.gif

Koktel

Stil: Obično se odnosi na događaje koji podrazumevaju stajanje na nogama duže vremena i „gde bi valjalo zablistati u punom sjaju“, objašnjava Pike.
Odeća: Uglavnom kratki komadi odeće, mada je prihvatljiva i srednja dužina, otprilike između kolena i članaka. Materijali sa printom ili šarama su rezervisani za dan, dok je za veče i noć poželjno nositi jednostavnije komade, i to uvek od kvalitetnih materijala, poput svile, satena ili šifona.
Obuća: Cipele na štiklu srednje visine, salonke, mada je, u zavisnosti od prilike, moguće poneti i sandale.
Modni detalji: Osim šminke koja bi trebalo biti umerena, preporučuje se nakit. Takođe, ukoliko se događaj odigrava tokom dana i na otvorenom, ceo izgled će savršeno upotpuniti dobar šešir ili fascinator (ukras za glavu koji podseća na rajf). Imajte na umu da je nošenje ukrasa za glavu rezervisano isključivo za dan. Ukoliko, pak, ne želite da noiste šešir, frizura bi trebalo da bude ili skupljena u polu-rep ili ravna i uredna.
Torba: Mala torba, ručna torba (clutch).

Kendall_decembar_2016.jpg

FOTO: LizandLiz

Black tie / večernja haljina / poluformalni

Stil: Ovde je reč o dres kodu koji je ekvivalent muškom smokingu. To su pre svega večernji i komadi odeće za zabave, mada se ponekad koriste i oni za velike događaje tj. ceremonijalni.
Odeća: Elegantne haljine različitih dužina, ali uz napomenu da ne dodiruju pod.
Obuća: Cipele sa srednjom ili visokom štiklom, uvek uz grilonke.
Modni detalji: Ovde igraju važnu ulogu svi modni dodaci. Nakit i upečatljivi komadi bižuterije su veoma dobrodošli. Takođe se preporučuje nošenje ešarpi, šalova, kaputa, ogrtača itd. Što se tiče frizure, najbolje je nositi kosu pokupljenu u rep ili punđu.
Torba: Torbe malih dimenzija od neobičnih materijala i sa zanimljivim detaljima poput cirkona.

Midi_dress_decembar_2016.jpg

FOTO: Daily Mail

Gala ili formalni

Stil: Najvažnije je da budete sigurni u koje doba dana se održava događaj.
Odeća: Ukoliko je reč o dnevnom događaju, vaš pratilac će nositi sako i pantalone, a vi možete nositi koktel haljinu. Ali, ukoliko se događaj održava tokom večeri i noći, muškarac će nositi frak dok bi žena trebalo da odabere kvalitetnu haljinu dužine do poda, od materijala poput satena, svile, brokata, sa perlicama, šljokicama itd. Ovo je trenutak da pokažete dekolte, leđa i ramena, naravno, bez preterivanja.
Obuća: Visoke štikle.
Modni detalji: Skupocen nakit, dugačke rukavice, ešarpe, krzneni ogrtači, itd. Nikada nemojte nositi ručni sat, osim ako se radi o satu koji je više deo nakita. Takođe, u ovakvim prilikama, frizura i šminka mogu biti maštovitije i upečatljivije.
Torba: Bez torbe, ili mala torba sa perlicama, šljokicama, koja više podseća na komad nakita.

Gala_december_2016.jpg

FOTO: Galoremag


IZVOR: El País