Pravo značenje nekih od popularnih emotikona

Foto: PixaBay

Međutim, neki od najpopularnijih emotikona koji se mogu naći na većini telefona imaju značenje ili priču koja nije vidljiva golim okom. Australijski programer Džeremi Burdž je 2013. godine želeo da sazna skrivena značenja emotikona koji se koriste na platformama namenjim razmenjivanju poruka. Kao rezultat svoje istrage, on je osnovao Emotikonopediju, vrstu rečnika emotikona u kom se objašnjava značenje svakog od njih, kako izgledaju na svakom mobilnom telefonu, i od kada postoje.

_event_management.gif

Iz Japana

Emotikoni su nastali u Japanu sredinom devedesetih godina. Proizvođaći mobilnih telefona, kao što je Epl, počeli su da ih ugrađuju u mobilne telefone, a danas ih milioni ljudi koriste svakodnevno.

Odgovorni u organizaciji koja se brine o standardizaciji kodova emotikona u celom svetu, Unikod Konzorcijum, izjavili su da među njihove odgovornosti ne spada da dodeljuju značenje emotikonima, niti da ih definišu. Stoga je rad Džeremija Burdža veoma bitan za one koji žele da znaju šta se krije iza simbola koji su deo našeg svakodnevnog života i načina komunikacije.

,,Svi emotikoni imaju svoje zvanično ime. To je polazna tačka za shvatanje njihovog značenja. Može potrajati neko vreme da ga otkrijemo’’, rekao je Burdž o početku nalaženja skrivenih poruka. ,,Ovo je sada moj posao sa punim radnim vremenom’’.

Ovo su neki od najzanimljivijih pronalazaka Australijanca.

Tri majmuna

160414221235_emojis_verdadero_significado_whatsa.jpg

Foto: Emojipedia

Emotikoni koji pokazuju tri majmuna koji pokrivaju oči, uši i usta ilustruju japansku poslovicu ,,Ne vidim zlo, ne čujem zlo, ne govorim zlo’’, prema Džeremiju Burdžu. Dva sata vožnje severno od Tokija, u svetilištu šintoizma Tošogu, koje je izgrađeno u prvoj polovini XVII veka, nalaze se skulpture ovakva tri primata.

Generalno ih koristimo u razigranom tonu želeći da kažemo da ne vidimo, ne čujemo ili ne govorimo nešto. Majmun sa rukama preko usta se nekad koristi kao obećanje da će se sačuvati tajna. Iako mu ne pripisuje nikakvo značenje, Unikod Konzorcijum u ime ovog emotikona uključuje poslovicu: Majmun koji ne vidi zlo, Majmun koji ne čuje zlo, Majmun koji ne govori zlo.

Igračice

160415201357_emojis_verdadero_significado_whatsa.jpg

Foto: Emojipedia

Značenje emotikona koji prikazuje bliznakinje sa ušima zeca je prilično očigledno. U Japanu su žene sa ušima zeca simbol senzualnosti. Prema Emotikonopediji ove žene se takođe mogu posmatrati kao Kemonomimi, što u svetu japanske animacije predstavlja čoveka sa životinjskim sposobnostima. Ipak, ovaj emotikon se uglavnom koristi da bi izrazio sreću i zabavu u grupi devojaka ili prijatelja.

Dizajnerski ključ

160414222714_emojis_verdadero_significado_whatsa.jpg

Foto: Emojipedia

U proširenoj slici ovog emotikona može se videti kod UM242. Prema Emotikonopediji, pripada pravom tipu ključa, koji je stvorila firma američkog dizajnera, Hermana Milera. Kompanija je nastala u Mičigenu početkom dvadesetog veka i proizvodila je nameštaj klasičnog dizajna za kuće i kancelarije. Sada postoji u više od 100 zemalja sveta.

Samo za lude

160414223044_emojis_verdadero_significado_whatsa.jpg

Foto: Emojipedia

Na Emotikonopediji piše da se u otvorenoj knjizi plavih korica može pročitati sledeća poruka: Ovo je za ludake. One koji se ne uklapaju. Buntovnike. Problematične. Okrugle lopte u kvadratnim kutijama. Za one koji vide stvari na drugačiji način. One koji ne vole pravila i ne poštuju status kvo.

Tekst je deo kampanje „Razmišljaj drugačije", koju je realizovao Epl krajem devedesetih godina i početkom 2000. Emotikon knjige lansiran je 2010. godine. O ovom emotikonu, Unikod je rekao da njihova organizacija nema ništa sa Eplkompanijom.

Vrisak

160414231613_emojis_verdadero_significado_whatsa.jpg

Foto: Emojipedia

Da li bi Edvard Munk mogao da zamisli da će anonimni lik iz njegovog dela Vrisak biti korišćen u celom svetu 100 godina kasnije?

Emotikon lica koje vrišti, sa izrazom užasa i sa rukama na obrazima, nastao je po ugledu na sliku ovog norveškog slikara. Na stranici Unikod Konzorcijum stoji ime umetnika na etiketi kako bi emotikon bio označen. Samsung je dodao i neku verziju na kojoj duh izlazi iz usta ovog emotikona.

Slika Vrisak datira s kraja XIX veka i postoje četiri verzije. Emotikon postoji od 2010. godine.

Važan datum za Epl

160415164007_emojis_verdadero_significado_whatsa.jpg

Foto: Emojipedia

Na emotikonu kalendara datum je 17. jul, što je datum kada je Stiv Džobs ekskluzivno predstavio aplikaciju kalendara iCalza Macračunare, na MacWorldExpo2002.

Od 2014. godine, ovaj datum je i Svetski dan emotikona. ,,Mislio sam da bi 17. jul bio savršen dan za proslavu’’, rekao je Burdž. Simbol kalendara lansiran je 2010. godine.

Izmet

160414235923_emojis_verdadero_significado_whatsa.jpg

Foto: Emojipedia

Emotikon u obliku izmeta pojavljuje se kao kremasti čokoladni sladoled, prema Emotikonopediji. Generalno se koristi kako bi se šalili sa nekim drugim, ali prema japanskoj kulturi, simbol je sreće.

Japanski džin i patuljak

160414235108_emojis_verdadero_significado_duende.jpg

Foto: Emojipedia

Crveni emotikon sa odvojenim zubima, rogovima i raščupane kose, naziva se japanski džin, prema Unikodu. Predstavlja džina koji se zove Namahage. Tokom novogodišnje noći u severozapadnom delu Japana se često nose ovakve maske. Legenda kaže da džin ide u potragu za neposlušnom decom i proganja zle duhove iz kuća.

Crvena maska sa gustim obrvama i zastrašujućeg izraza je japanski patuljak, prema Unikodu. Oba stvorenja plaše korisnike WhatsApp-a od 2010. godine.

Molitva?

160415201255_emojis_verdadero_significado_whatsa.jpg

Foto: Emojipedia

Skupljenje ruke može značiti da neko nekoga moli, traži nešto sa verom ili da kaže ,,baci pet’’. Na nekim telefonima emotikon se pojavljuje sa zracima svetlosti. U japanskoj kulturi, ovako skupljene ruke obično znače da se neko izvinjava ili zahvaljuje.

Uspavano lice

160415201118_emojis_verdadero_significado_whatsa.jpg

Foto: Emojipedia

Ovaj emotikon izgleda kao da izražava tugu. Ipak, to nije njegovo originalno značenje. U stvari, on izražava uspavano lice, a mehur koji izlazi je mehur sluzi, prema Emotikonopediji. Na Unikodu, emotikon se pojavljuje pod imenom ,,uspavano lice’’. Manga i Anime likovi obično su predstavljeni na sličan način kada želi da se pokaže da im se spava.

Nakon čitanja ovog teksta, da li ćete koristiti emotikone sa njihovim pravim značenjem?

Izvor: BBC Mundo