Probudite se naspavani!
Pixabay

Spavajte na levoj strani kreveta


Kažu probudio se na pogrešnoj strani kreveta (za onog ko je loše volje kada se probudi). Da to ne bi bio slučaj i sa vama savetujemo vam da spavate na levoj strani kreveta, jer ćete biti mnogo veseliji. Oni koji spavaju na desnoj strani kreveta obično su pesimisti.


Nosite odeću žute boje


Postoji neko nepisano pravilo da je žuta vesela boja. Boja sreće, dobrog raspoloženja... i zato bi bilo dobro da u vašoj spavaćoj sobi preovladava ta boja, jer kada otvorite oči pogled na, recimo, žutu posteljinu već će vam podići raspoloženje.


Izaberite veselu pesmu za buđenje


Neka vam zvono na budilniku ili alarmu bude vaša omiljena pesma, jer ako nešto treba da vas probudi lakše ćete podneti uz omiljene stihove i note.


Vežbajte pet minuta


Endorfin je hormon sreće koji rano ujutru možete povećati petominutnim vežbanjem.


Dubite na glavi dva minuta


Ovo je veoma zdravo. Ako uspete da izvedete ovo povećaćete dotok kiseonika, krvi i hranljivih materija u mozak.


Istuširajte se hladnom vodom


Ovo će vam vratiti energiju i neophodnu snagu uma, a pritom će vas i razbuditi. Tuširanje hladnom vodom dobro je i za metabolizam, tako da će pomoći i onima sa viškom masnih naslaga i povećaće vam cirkulaciju.

Pixabay
Pixabay

Doručak


Za doručak birajte hranu koja vam polako oslobađa energiju. Tako se na vašem stolu mogu naći recimo zobena kaša ili kajgana.


Motivacija je pola posla


Dobra stvar je upravo motivacija i ona neka vas vodi. Zapitajte se šta je to zbog čega želite da ustanete ranije i neka vas taj osećaj drži.


Pripremite sve unapred


Ujutru možete odspavati malo duže tako što ćete sve obaveze kao što su priprema odeće, peglanje, pakovanje torbe... obaviti uveče pre odlaska na spavanje.


Na spavanje idite uvek u isto vreme


Najbolje je odspavati osam sati i tako istrenirati svoje telo da svako veče legnete u isto vreme, čak i vikendom.


Sat vremena pre spavanje izbegavajte TV i laptop


Kako bi se telo pripremilo za spavanje izbegavajte sat vremena pre spavanja gledanje TV ili laptopa. Svetlo koje oni proizvode razbuđuje vas i smanjuje proizvodnju melatonina, hormona sna.

Pixabay
Pixabay

Šetnja razbuđuje


Šetnja povećava kvalitet sna i raspoloženje. Lagana jutarnja šetnja će vam prijati, a ujedno i razbuditi, jer telu je potrebna prirodna svetlost kako bi lakše prihvatilo buđenje kao novi ritam.


Uzrok nesanice možda se krije u vežbanju


Ako vežbate u večernjim satima to može uticati negativno na vaš san, jer fizička aktivnost razbuđuje i povećava telesnu temperaturu.


Alergije mogu uticati na kvalitet sna


Alergije koje izazivaju problem sa disanjem utiču na san, jer se stalno budite usled nedostatka vazduha. S druge strane i anksioznost koja je u dodiru sa depresijom onemogućava da se i nakon osam sati sna probudite odmorni. U ovim slučajevima najbolje je obratiti se lekaru.

Pixabay
Pixabay

Pomeranje alarma još jednom, još jednom...


Da ne biste došli u iskušenje da alarm pomerite ponovo za deset minuta, postavite budilnik daleko od vas tako da morate ustati iz kreveta da biste ga isključili.


Duže spavanje vikendom donosi umor


Dobro je da vikendom ustajete u isto ili u približno vreme kao i radnim danima, tako vam i ustajanje ponedeljkom neće teško pasti. U suprotnom poremetićete san i postaćete još umorniji.


Pratite svoj san


Ako odlučite da promenite svoj ritam života, najbolje je da pratite svoj san. Lako ćete utvrditi da li vam promena odgovara tako što ćete pisati dnevnik.

Pixabay
Pixabay

Da biste bili uspešni i konstruktivni tokom celog dana morate osluškivati sebe, a po jutru se dan poznaje.

Lola

24sata