Prve leteće taksi službe u planu 2023. godine
Pixabay

Jedan od vodećih ljudi ovog projekta, Erik Alison, izjavio je kako su očekivanja kompanije da korišćenje letećeg taksija na dnevnom nivou bude jeftinije od vožnje automobilom.

Iako je njihov cilj da usluga bude prikladna za širu populaciju, to neće biti slučaj na početku, kada se očekuje da cena leta bude pet dolara za kilometar i po. Sa druge strane, ova usluga će na početku biti jeftinija od vožnje helikopterom.

Prve taksi stanice su isplanirane za Australiju i SAD, odnosno za Melburn, Los Anđeles i Dalas. Koncept stanica podrazumeva najmanje dve piste za poletanje, kao i pet stanica za punjenje čime bi se obezbedila efikasnost usluge. Vozila će biti električna, poletaće i sletaće vertikalno, dok bi se sam let odvijao u horizontalnom smeru.

Pixabay
Pixabay

Testiranja su predviđena za narednu, 2020. godinu. Prvo testiranje van SAD-a biće u Melburnu, iako je Dubai bio prvi internacionalni izbor sve dok tamošnje testiranje nije odloženo maja ove godine.

Testiranje u Melburnu je osmišljeno tako da leteće vozilo prevozi putnike sa Vestfild šoping centra do gradskog internacionalnog aerodroma, što u brojkama iznosi dvadesetak kilometara koji se automobilom prelaze za 25 minuta, dok je letećim Uber taksijem isplanirano da se pređe za 10 minuta.

U početku je osmišljeno da u vozilu budu pilot i još jedan član posade, imaće mesta za četiri putnika i prtljag, dok će se kasnije let odvijati bez pilota, odnosno vožnja će biti nadgledana od strane kontrolora leta. Cilj Ubera je da leteće vozilo jednog dana može da se naručuje po potrebi preko pametnih telefona.

Izvor: pcpress.rs