Radovan Treći još uvek živi: Neprevaziđeni Zoran Radmilović
youtube/printscreen

Radmilović  još kao dečak odlazi sa porodicom u pozorište, ali tada niko nije slutio njegove sklonosti i to da će jednog dana osvojiti publiku širom zemlje svojom glumom.


Po završetku srednje škole, na očevo insistiranje upisao je Pravni fakultet . Nedostatak interesovanja za ovu oblast doveo je do toga da Radmilović napusti taj fakultet.


Pokušao je da studira arhitekturu, pošto nije pronašao sebe ni u ovom zanimanju upisuje Filološki fakultet - odsek za engleski jezik. Dok je tako tragao u njemu je tinjala želja za glumom, i na nagovor prijateljice upisao je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju. Ispostavilo se da je četvrti pokušaj bio onaj pravi.


Nakon par sporednih uloga, Radmilović dobija glavnu ulogu u predstavi „Kralj Ibi“. To se ne bi dogodilo da Ljuba Tadić nije odbio da igra ovu ulogu. Mnogi smatraju da je ova uloga bila presudna za Radmilovića, pa je čak nazivaju njegovom „ulogom života“. Ova predstava izvođena je i u inostranstvu.


Zoran Radmilović bio je poznat po svojim improvizacijama i smislu za humor. Publika ga je volela, i iznova dolazila da gleda komade u kojima je igrao. Postoji još jedna zanimljivost u vezi sa njim. U više navrata otkazivao je predstave i odbijao da izađe na scenu, ali za njega su uvek imali razumevanja i upravnici, i kolege i gledaoci.


Predstava koja mu je takođe donela veliki uspeh i u kojoj je maestralno odigrao ulogu je „Radovan III“.  Često se citiraju replike iz ovog kultnog komada. Scenarista Dušan Kovačević izjavio je da je prilikom pisanja jasno imao na umu činjenicu da će Radmilović tumačiti lik Radovana, te da je tako i napisao ovaj komad prilagodivši ga Zoranu.


Navedena predstava izvedena je 299 puta. To izvođenje ujedno je bilo i Zoranov poslednji nastup. Uz velike napore zbog bolova koje je imao, izdržao je do samog kraja ovog dramskog komada, ali nedugo zatim je preminuo.

wikipedia.org
wikipedia.org

Uspomena na ovog legendarnog glumca ne bledi, a u njegovu čast ustanovljene su dve nagrade. Svake godine u okviru Sterijinog pozorja dodeljuje se nagrada Zoran Radmilović.  


U Zaječaru „Dani Zorana Radmilovića“ održavaju se ove godine  26. put.

Priznanje „Zoranov brk“ pripada najboljem glumcu, a o tome odluku donosi žiri sastavljen od novinara. Svetlana Bojković ove godine dobila je to priznanje, a ranijih godina ovu prestižnu nagradu osvojali su: Josif Tatić, Branimir Brstina, Ivan Bekjarev, Jelisaveta Orašanin i drugi.


IZVOR: Sinemanija