Rodžer Mur: Odlazak jednog Bonda
pl.wikipedia.org

U svojoj karijeri dugoj 70 godina, Rodžer Mur je glumio u preko 30 filmova, ali i u velikom broju serija. Pored velikog broja ostvarenja, dve uloge su obeležile njegovu karijeru. Iako je prvobitno uloga Džejmsa Bonda bila namenjena njemu, zbog svoje uloge Sajmona Templara u seriji Svetac, Rodžer Mur je morao da je odbije.

Ispostaviće se da nije pogrešio, jer mu je ta uloga donela veliku popularnost. Kao kruna njegove karijere, došla je uloga Džejmsa Bonda


wikipedia.commons
wikipedia.commons

Snimio je sedam filmova kao Džejms Bond, najviše od svih, a prvi u nizu bio je Živi i pusti druge da umru .


Nakon svoje filmske karijere posvetio se drugoj, kako je sam govorio za njega mnogo važnijoj. Bio je veliki humanitarac, a 1991. godine postao je UNICEF-ov ambasador dobre volje i dugi niz godina pomagao deci širom sveta.


Jedan od njegovih najpoznatijih citata je onaj u kome na neki način kritikuje Džejmsa Bonda: " Meni su Bondove situacije smešne i nečuvene. Mislim, ovaj čovek bi trebalo da bude špijun, a ipak svi znaju da je špijun. Svaki barmen u svetu mu nudi martini koji je promućkan, a ne promešan. Kakav je to ozbiljni špijun kojeg svi prepoznaju? Nečuveno je".


Legende nikad ne umiru. Smisao života jeste činiti ono po čemu ćeš biti pamćen i kada te ne bude. Rodžere, živiš!