Romantični šum iz dubine  morske školjke
Pixabay

Opšte je poznato da zvuk koji dopire iz školjke najviše podseća na šum morskih talasa. Tačnije, toliko je realan da, ukoliko zatvorite oči, možete pomisliti da ste zaista na moru.


Ipak, iako svi mi čujemo taj šum, koji nas podseća na more, sunce i plaže, nauka ima drugačije odgovore. Naučno je dokazano da ono što mi čujemo kao „šum talasa“, „zvuk mora“ ili nešto slično, u stvari su svi zvukovi koji nas okružuju, koji prolaze kroz školjku.

Krivine same školjke su zaslužne za proizvodnju zvukova. Zvuk se odbija o krivinu i proizvodi ton nalik šumu. Visina tona zavisi od veličine školjke. Što je školjka veća i ton će biti dublji. Interesantno je da se kroz zidove školjke mogu čuti i tonovi koje inače naš sluh ne može da registruje. Tako, na primer, ukoliko oslušnete školjku u „gluvoj sobi“, prostoriji koja je zvučno izolovana, nećete čuti ništa, pa ni „šum mora“.

Pixabay
Pixabay

Činjenica da sve školjke zvuče isto je slučajnost. Slične efekte proizvodi i staklena čaša ili naša šaka kada je prislonimo na uvo.


Sem ovog fenomena vezanog za zvuk, ima puno zanimljivih činjenica vezanih za školjke.


Naime, školjke koje kupujemo u prodavnicama suvenira kao uspomenu sa godišnjeg odmora, nisu pronadjene na plaži. One su, uglavnom, mrežom izvadjene iz duboke vode, a zatim ubijene i stavljene u prodaju. Ova pojava je toliko rasprostranjena, da u nekim mestima u moru žive samo školjke sa malom ljuskom, jer su sve „zanimljive“ već izvađene iz vode.


Školjke imaju i svoju veliku ulogu u moru. One važe za jako bitne prirodne filtere. Kada je temperatura vode 17 stepeni, stara crna školjka filtrira i do 3 litra za 1 sat, što je i do 82 litra dnevno.

Pixabay
Pixabay

Ako niste znali, većina školjki se otvara nadesno. Tek jedna od deset školjki se otvara nalevo. Iz ovog razloga, skupljači školjki su opsednuti ukrštenim „obrnutim“ sortama, ali dve različito orijentisane školjke ne mogu da se pare.

Iako je već poznato, bitno je istaći da su školjke veoma zdrava hrana. Fosfor u školjkama pomaže telu da održava balans kiselina i da reguliše energetski metabolizam ćelija. Fosfor je koristan za nervni sistem, za mozak, kosti i zube, kao i za ceo fiziološki proces u organizmu. Nazivaju se i hranom sreće jer uklanjaju depresiju.


Izvor: Opusteno.rs