Saksofon - 201 godina od nastanka!

FOTO: Blic

Kako je tekao put od nastanka do upotrebe ovog u obliku slova s magičnog i zavodljivog instrumenta?

Za njegov mastanak zaslužan je Adolf Saks , rođen na današnji dan, 6. novembra 1814. godine u gradu Dinant u Belgiji. Bio je najstariji od 11 dece i preživeo je mnoge nesreće koje su ga umalo koštale života. Ostao je upamćen po tome što je bio muzičar i dizajner mnogih muzičkih instrumenata kao što su sakshorna, saksov rog i flugelhorna koja je kasnije postala preteča modernog eufonijuma. Po ugledu na oca koji je takođe dizajnirao muzičke instrumente, Adolf je izmislio upravo jedan od najznačajnih duvačkih instrumenata današnjice-saksofon, zahvaljujući kojem su muzički pravci kao što su džez i bluz postali veoma popularni.

_veb_novinarstvo.gif

Kao vrlo mlad, naspustivši školu, Adolf je zahvaljujući svojoj kreativnosti i veoma dobrom razumevanju u duvačke i mesingane instrumente počeo da eksperimetiše sa njihovim pravljenjem. Mnogi od njih su bili prisutni veoma kratko vreme, dok su neki bili prihvaćeni i koriste se i danas.Godine 1840. počeo je sa dizajniranjem saksofona, koji je patentiran šest godine kasnije u Parizu i nazvan po njegovom tvorcu.

general-saxophone-love-jazz-music-wallpaper-1920x1080-hot-hd-wallpaper-saxophone-wallpaper.jpg
FOTO: Dream created life

Adolfov cilj pri dizajniranju ovog instrumenta bio je da stvori instrument za fransusku vojsku, obzirom da ona treba da prožima sa moću i samopouzdanjem. To je bila Adolfova vizija pri stvaranju saksofona. Prvi put je predstavljen na mestu današnjeg Ajfelovog tornja pred oko 20 hiljada posetilaca i odmah je naišao na oduševljenje. Tada je Adolf osvojio zlatnu medalju sa svoj pronalazak. Njegov patent je međutim imao i mnoge protivnike, konkurente i imitatore, a ta borba je trajala mnogo godina. U početku nastanka saksofon je korišćen u kamernoj muzici, orkestrima i vojnim bendovima. Međutim, najveću popularnost ovaj instrument je stekao posle smrtni njegovog tvorca i to u SAD-u , upotrebom u džez muzici.

Adolf je predavao na Pariskom konzervatorijumu i napisao je priručnik za saksofon. Njegov najmalađi sin posle njegove smrti 7. februara 1894. godine, preuzeo je njegov posao dizajniranja saksofona. Danas postoji mnogo vrsta ovog instrumenta, a najpoznatiji u sopran, alt, tenor i bariton saksofon i svi se izučavaju na mnogim poznatim svetskim akademijama.

Amela je veliki obožavatelj životinja i svih vidova umetnosti, iskreni i emotivni entuzijasta koji veruje da se snovi ostvaruju upornošću i konstantnim trudom


Pročitajte i:

Bojankama za odrasle do skrivenog umetnika u vama
Vekovi utkane tradicije i umetnosti
Kako Ajnštajn upoznaje indijskog mistika Tagorea?