Sarajevo: Evropski Jerusalim

FOTo: Wikimedia

Sarajevo – grad u srcu Bosne i Hercegocine. Tu se dodiruju i sudaraju Istok i Zapad i to najbolje pokazuje arhitektura grada. Na manje od sto metara razdaljine nalaze se sve bogomolje: islamske, hrišćanske i jevrejske. Zbog svoje multikulturalnosti naziva se i evropskim Jerusalimom. Samo tokom prošlog veka Sarajevo se nalazilo u čak šest različitih država.

Oznaka „Sarajevo susret kultura” (Sarajevo meeting of cultures) je jedinstveno mesto u Sarajevu na kom se ljudi najčešće fotografišu. Ta oznaka je bukvalno ispisana na pločniku ulice. Ukoliko se okrenete prema zapadu – videćete zgrade urađene u austro-ugarskom stilu. Okrenete li se ka istoku – videćete početak Baščaršije. Dakle, samo jedan korak razdvaja I spaja dva sveta, dve kulture, dve civilizacije, koje svojom različitošću predstavljaju bogatstvo Sarajeva.

450px_Vodopad_Skakavac.jpg
FOTO: Skakavac

Najlepši pogled na grad pruža se sa planine Trebević, jer se Sarajevo nalazi u kotlini okružen planinama (Trebević, Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Romanija). Popularan vidikovac je i Zmajevac, sa kog se vide planine Trebević, Bjelašnica i Iguman. Od 2009. godine istu svrhu ima i „Avaz Twist Tower“ – najviša sarajevska zgrada. Bilo bi poželjno posetiti vodopad Skakavac, visok skoro sto metara.

Simbol Sarajeva je, naravno, Sebilj, koji se nalazi na Baščaršijskom trgu. Skoro da je nemoguće fotografisati se bez društva golubova. Za istinski doživljaj Baščaršije neophodno je prošetati kroz nekoliko zanatskih ulica. Oseti se miris ćevapa, boze, zove, baklave, kafe, bureka...

Grad ima bogat kulturno-zabavni sadržaj. Tokom meseca jula organizuje se kulturni festival „Baščaršijske noći“. Za avgust se vezuje „Sarajevo Film Festival“, za oktobar „Međunarodni teatarski festival“, a za novembar „Jazz Fest Sarajevo“.

Copy_of_P8240214.jpg
Foro: Privatna arhiva

Nezaobilazna je šetnja kraj Miljacke. Ova reka ima desetine mostova, a svaki most ima svoju nezaboravnu priču. U blizini mosta Skenderija nalazi se bista Vladimiru Periću Valteru o kom je snimljen film „Valter brani Sarajevo“. Nažalost, u svet je odjeknula priča o tragičnoj ljubavi između Boška i Amire – Srbina i muslimanke koji su se voleli u jeku rata i koji su ovozemaljski život završili na mostu Vrbanja.

Još jedna reka vredna pažnje je Bosna, čije se vrelo nalazi u podnožju planine Igman.

Sarajevo je grad koji ne zaboravlja heroje. Atentat na Franca Ferdinanda izvršio je Gavrilo Princip 28. juna 1914. godine. Posmrtni ostaci članova „Mlade Bosne“ nalaze se na pravoslavnom groblju u Koševu. U znak sećanja podignuta je Kapela vidovdanskih heroja, na čijem se ulazu nalaze njihova imena. Ispisani su i Njegoševi stihovi: „Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi“.

_rangiranje_fakulteta_1.gif

Ovaj grad čuva uspomenu i na Josipa Broza Tita. Naime, postoji kafić „Tito“ koji je posvećen predsedniku bivše Jugoslavije. Postoji i ulica koja nosi Titovo ime.

Činjenica da se Dan grada Sarajeva proslavlja 6. aprila, jer je tog dana 1945. godine oslobođen od fašista, dovoljno govori o duhu građana kojima je sloboda iskonska potreba, a hrabrost, takoreći, urođena. Pored pomenute slobode i hrabrosti, ovo je grad sevdaha. Niste bili u Sarajevu ako niste čuli sevdalinku i popili kafu! Koliko je sevdalinka bitna, reći će vam u muzeju posvećenom sevdahu. Zato, zavirite u „Art kuću sevdaha“.

800px_Sarajevo_Miljacka_Talsperre.jpg
FOTO: Miljacka

Prva kafana u Zapadnoj Evropi otvorena je u Sarajevu (1534), pa u Foči (1600) i Mostaru (1660). Zatim se otvaraju u Londonu, Parizu, Beču...

Što se tiče kafe, ona je na nivou rituala. Pije se lagano i najlepša je poslužena u fildžanima i sa rahatlukom. Zapravo, na Sarajevo me podseća jak miris sveže kafe vezan za sliku mladića koji pred mojim očima tuca kafu u avanu, tako smireno i vešto kao da ima sve vreme ovoga sveta.

O Sarajevu su pevali Kemal Monteno, Halid Bešlić, Neda Ukraden, Dino Merlin, Zdravko Čolić i drugi, a odnedavno i The Frajle.

Gordana Bušin

Pročitajte i:

Ovako će izgledati svet 2116!
Ekonomske koristi od dvojezičnosti u SAD
Ovo su neke od najlepših žena slikarstva