Sedam tipova toksičnih osoba

FOTO: Abriendo nuestro interior

Tokom celog života uspostavljamo veze sa drugima u mnogim okruženjima – unutar porodice, na fakultetu, na poslu, a sa nekima od njih se i raziđemo. Mnogo osoba ulazi u naš život kako bismo sa njima podelili trenutke ili godine, ali zbog toga ne moraju zauvek biti uz nas. Ponekad nam je teško da se oslobodimo veza koje više ničemu ne doprinose, koje su istrošene, ili još gore, koje su postale toksične, kao da imamo neku vrstu Diogenovog sindroma (kompulsivno nagomilavanje stvari), ali sa ljudima. Treba da prestanemo sa skupljanjem prijatelja na Fejsbuku i da počemo da vrednujemo one sa kojima zaista vredi provesti vreme.

Stručnjaci predlažu listu osoba od kojih treba da naučite da se udaljite ili čak da se od njih zauvek rastanete, bez osećaja griže savesti.

Partner koji izigrava žrtvu

Više ne znate da li je sa vama zato što vas voli ili zato što ste uvek tu da mu brišete suze. Postoje osobe koje pred problemima jedino umeju da izigravaju žrtvu. Kako objašnjava psihološkinja Patrisija Ramires: „Reč je o onima koji prebacuju krivicu sa svih svojih problema na treće osobe, izbegavajući odgovornost za sve loše što im se dešava“. Problem je u tome što ovo izigravanje žrtve može i nas da „zarazi“ tugom, frustracijom i apatijom. Zbog toga je bitno da naučite da ovo prekinete na vreme. „Na prvom mestu, treba da im kažemo da smo tu da im pomognemo da donesu odluke i reše probleme, ali ne i da budemo njihova maramica koju će natopiti svojom tugom, a da se ni ne potrude“, dodaje ona. Ako to bude bezuspešno, možda je najbolja opcija da se udaljite, jer kako podseća ova psihološkinja „ako ga ne napustite, dajete mu prostora da odreaguje“.

Rođak bez obraza

Svi smo se suočili sa ovakvim rođakom, koji nas uvek zove da bi tražio neku uslugu, bila to selidba, pomoć sa decom ili pozajmljivanje alata za koji znamo da nam nikada neće vratiti, a nikada nije tu kada je nama potreban. Kako priča Ramires „reč je o osobama koje bi uvek htele nešto od vas, ali ne znaju ili ne žele da održe obostrano korisne veze u kojima bi pružili barem deo od onoga što dobiju“. Ramires insistira na tome da mi moramo biti ti koji će prvi staviti do znanja naše lične potrebe, a ne da dopustimo da postanemo sluge onih koji „iskorištavaju druge, a ne pitaju ih ni kako su, da li je njima potrebna pomoć, ili da li im odgovara da pozajme nešto u tom trenutku“.

Gunđalo

Svaki put kada je sa vama, kritikuje sve zajedničke poznanike, a ponekad vas čak zove samo kako bi vam ispričao nečiji najnoviji neuspeh. Mislite da ne priča loše o vama kada je sa drugima? Iako smo svi skloni tračevima u nekim trenucima, treba da budete oprezni sa tim osobama koje „žive kako bi živele tuđi život, jer nisu zadovoljne svojim“, navodi psihološkinja koja smatra da je „njihov život previše siv, dosadan ili frustrirajuć kako bi o njemu pričale, tako da uništavaju sve što ih okružuje“. Savet sa ovim osobama je jasan: „Ne dozvolite da osuđuje druge u vašem prisustvu, ako ne želite da sa vama radi isto“.

Zlonamerni kolega

Ovaj kolega sa posla vas gleda ispod oka kada uradite nešto što nije po njegovim planovima i znate da će vam u nekom trenutku smestiti nešto kako bi vam se osvetio. Patrisija Ramires odlučno tvrdi da je reč o „tipu osobe od koje treba da se udaljite u potpunosti“. Iz svojih proučavanja zaključila je: „To su osobe koje imaju konstantne izlive besa, kao da im je ceo svet kriv za nešto. Ne podnose tuđi uspeh, trud i snagu volje, jer to još više umanjuje njihovu vrednost“. Ako ne održavate odstojanje od njih na kraju ćete se osećati ranjivim, nesigurnim, nesposobnim i nervoznim.

Šef manipulator

Možda nije baš vaš direktor, ali jeste medijum između vas i „svemogućeg“ i imali ste sreće da bude fin, prijatan i da vam uliva poverenje. Međutim, otvorite četvore oči. „Iako primećujete da se interesuje za vas i da vas uvek sasluša, bitno je da znate postoje ljudi koji čuvaju sve informacije koje im date, ako budu morali ih iskoriste protiv vas“, upozorava psihološkinja Nurija Alvares. Zbog toga ne smete da zaboravite da je on i dalje šef i da treba da ograničite poverenje u njega: „Kako bi postigli ono što žele, pretvaraju se, varaju i uzvraćaju u mnogim situacijama. Šta pokušavaju s tim? Da se osetite krivim i odustanete u njihovu korist. Oni su sposobni dželati prerušeni u žrtve“.

Platonska ljubav i narcisi

Uvek ste tu za sve što zatreba sa nadom da ćete jednog dana biti nešto više od prijatelja. Međutim, svaki put kada ste zajedno uviđate da „priča samo o sebi, prepričava vam sve svoje dogodovštine i probleme, a ne pita vas ni jedan jedini put kako ste ili, recimo, kako je prošla operacija od koje se i dalje oporavljate“, navodi Alvares. Prema ovoj stručnjakinji, ovakav tip toksičnih osoba ne brine za ostale, već je više okrenut ka sebi i zadovoljavanju svoje potrebe za pažnjom. I tako se polako pretvarate u osnovni deo njihovog života, hraneći im ego, a da niste to ni primetili.

Međutim, ova osoba vas ne podržava, niti će vas podržavati u bilo čemu. Stručnjakinja takođe objašnjava da je ovakvo ponašanje karakteristično za osobe koje „smatraju da su iznad drugih i da su bolje od svih, zbog čega preuveličavaju svoje talente i očekuju da ćete im se diviti i zavideti“. Pre nego što se diskretno udaljite, kako bi svoj život prepričavali drugima, „treba da budete oprezni i strpljivi, jer kad se ne osete priznatim od strane drugih, boriće se za ulogu protagonista vašeg života i samog razgovora“.

Pesimistični kolega sa fakulteta

Kada ste išli na fakultet imali ste velike zajedničke projekte, ali vremenom istina je izlazila na videlo i nije sve ispalo kao što ste mislili. Međutim, vi i dalje želite da radite nove stvari, da ostvarite nove ciljeve, dok se on predao. Nurija Alves objašnjava: „To su osobe koje jedino vide teškoće u svemu ostarivom. Seju sumnju i strah, stvaraju nesigurnost, demotivišu i mogu čak da vas ubede da ono što ste do pre nekoliko minuta smatrali mogućim, sada je potpuno suprotno“.

Iako je dobro da ima osoba koje nam predočavaju moguće rizike prilikom donošenja neke odluke ili izvođenja komplikovanog projekta, ovakve pesimistične kolege idu mnogo dalje. „Na kraju su istrošeni jer šire negativnost, sve vide kao problem, žive u strahu i nikada ništa ne pokušavaju. Ne izlaze iz svoje zone komfora i ne dozvoljavaju da drugi to učine“, dodaje ona. Imajte to u vidu pre nego što razmatrate mišljenje takve osobe ili, čak, zadržite neke stvari za sebe ako ne želite da vam poruši sve snove i nade.


IZVOR: El País