Šendžen - grad nebodera
Pixabay

U Kini inače vlada opšta pomama za neboderima, pa ne čudi činjenica da je više od polovine zgrada na svetu, viših od 200 metara, sagrađeno baš u ovoj zemlji. U samom Šendženu nalazi se čak 11 ovakvih zgrada, što je više nego u SAD, a skoro duplo više nego u obližnjim gradovima u Kini.


Promene su počele 1980. godine, kada je kineski reformista Deng Šaoping naložio da se zemljište koje se graniči sa Hong Kongom pretvori u tzv. posebnu ekonomsku zonu. To je značilo veću slobodu poslovanja nego u samom Hong Kongu, što su investitori jedva dočekali. Urbanisti koji su bili zaduženi za odluke o izgledu Šendžena, od samog početka su imali viziju o neboderima kao zaštitnom znaku grada.

Šendžen nazivaju još i „silikonskom dolinom“ zbog velikog broja kako manjih tako i velikih korporacija. Sem stambenih i poslovnih zgrada, ovaj grad se može pohvaliti i savremenom železnicom i infrastrukturom. Iako je počeo da se izgrađuje tek pre 40 godina, Šendžen ne zaostaje za velikim svetskim metropolama. Pored već izgrađenih 49 nebodera, trenutno je u izgradnji još 48.

Ipak, ovakav tempo razvoja ima i svojih mana. Zbog velikih poslovnih mogućnosti Šendžena ispašta ostatak Kine. Veliki broj korporacija preselilo je svoje poslovanje u Šendžen, pa je iz tog razloga veliki broj poslovnih zgrada u ostalim gradovima ostao prazan. Očekuje se da će do kraja 2019. godine čak 13 posto poslovnih zgrada ostati prazno. Nasuprot tome, sam Šendžen je postao prenaseljen.


Veliki broj stanovnika ovog grada došao je „trbuhom za kruhom“ jer veći grad nosi više mogućnosti. To ima i svojih boljih strana, jer je svako od njih doneo neko svoje obeležje u ovaj grad, svoje običaje i kuhinju. Zahvaljujući tome, turisti koji posete ovaj grad imaju priliku da probaju jela iz svih osam poznatih kineskih kuhinja. Pored toga, preporuka je i lokalni specijalitet Keđia, koji znatiželjni posetioci nikako ne propuštaju.


Zahvaljujući naprednom ekonomskom razvoju do Šendžena se može stići veoma brzo, avionom, vozom ili brodom. Odlično je povezan sa svim delovima sveta. Ipak, kada je u pitanju udobno putovanje, to ne važi u slučaju gradskog prevoza jer se zbog velike naseljenosti prave i velike gužve.

Pixabay
Pixabay

Kao metropola budućnosti, Šendžen ima veliki broj šoping centara gde možete naći sve, od niskobudžetnih brendova do vrhunskih marki. Zbog toga je ovaj grad prvenstveno idealna destinacija za sve one koji vole šoping. Elektronski aparati, moderna garderoba, nakit pa čak i morska hrana, samo su deo velikih mogućnosti za kupovinu koje se pružaju onima koji posete ovaj grad. 


Uz sve navedeno, jedna mogućnost više stvara se činjenicom da je Šendžen povezan sa Hong Kongom metroom, zbog čega većina turista ne propušta priliku za jednodnevni izlet.


Sve u svemu, preporuka za posetu ovom zanimljivom gradu, zasigurno ima dosta. Onima koji nemaju priliku da ga posete, ostaje samo da prate njegov rast i razvoj u budućnosti.


IZVOR: Opusteno.rs