Simptomi bolesti koji su obeležili ovo leto
Flickr: Mixlav Marohnić

Tokom leta, ljudi su najčešće osećali simptome glavobolje. Glavni uzročnik javljanja tog simptoma je nedostatak tečnosti, a pošto nam je leti velika količina tečnosti bila neophodna, onda se pravo rešenje pojavilo u pravilnoj hidrataciji.

Međutim, problem nastanka glavobolje ne leži samo u hidrataciji.

Naime, ljudima se povremeno dešavalo da: preskoče doručak, previše gledaju u ekran; isto tako nam se često dešavalo da smo pod stresom i da ne spavamo dovoljno - sve su to bili uzroci nastanka glavobolje.

Pexels
Pexels

Zato su najbolji saveti za očuvanje zdravlja bili sledeći - obilan doručak i nošenje tople vode svuda sa sobom. Dobar obrok nas je duže vreme držao zasićenima i na taj način smo dobili više energije za prevazilaženje svakodnevnog stresa. Tako smo sprečili i pojavu glavobolje u popodnevnim satima.

Ono čega smo se isto tako pridržavali jeste odlazak na spavanje u ranijim satima. Na taj način su nam se organizam i glava kvalitetno odmorili, pa smo od jutra mogli da funkcionišemo kako treba.

Posledice (ne)zdrave ishrane

Tokom leta se hrana u stomaku brže kvari, te je stoga došlo do narušavanja crevne flore, što je dalje prouzrokovalo izbijanje stomačnog letnjeg virusa. Visoke temperature su izuzetno pogodovale razmnožavanju bakterija i virusa u namirnicama koje smo koristili u svakodnevnoj ishrani.

Virusi su manifestovani u blažoj formi u vidu stomačnog gripa. Ovakve vrste infekcija su došle preko zagađene hrane i prljavih ruku. Simptomi su bili praćeni oštrim i prodornim bolovima u stomaku, a upečatljivi simptomi su bili blaga malaksalost i povišena temperatura.

Vimeo (PrintScreen)
Vimeo (PrintScreen)

Najčešći saveti u tom slučaju bi bili: pranje ruku pre i posle obroka i izbegavanje kvarljivih namirnica poput mleka, jaja, mesa itd. U takvim slučajevima nije potrebno unositi kofein, masnu hranu, alkohol i slatkiše.


Zbog toga je bilo potrebno povećati unos vode i supa, jer u tom periodu telo naglo dehidrira, pa je u tom slučaju bilo najbitnije nadoknaditi izgubljenu tečnost.

Iako je leto prošlo, navedene savete treba zapamtiti i primeniti tokom sledeće godine, kada ponovo nastupi ovo godišnje doba i sa sobom donese neke nove bolesti i njihove simptome.


Izvor: N1/Alfa Medica