Revolucija u biciklizmu: EkoKaciga
Pixabay

Takozvanu EkoKacigu kreirala je Ajsis Šifer, koja je nedavno diplomirala dizajn na Institutu Prat u Bruklinu. Da bi osvojila nagradu, pobedila je nekoliko impresivnih inovacija, kao što su: pametni prenosivi sistem za astmu i kontaktna sočiva koja prate nivo glukoze u krvi.


„Zamišljala sam ovo kao kacigu za bicikl, koja je prvenstveno namenjena za programe bajk-šeringa (eng. bike sharing - program sa besplatnim biciklima za građane koji su parkirani na ključnim mestima u gradu)”, Šiferova je rekla za Digital Trends. „Ako ujutru pada kiša, a u podne bude lepo vreme i odlučite da idete biciklom do kuće, možda nećete imati kacigu sa sobom – a nije preporučljivo voziti se bez nje. Moja početna ideja je bila da napravim kacigu koja bi mogla da se sklopi na male dimenzije. Onda je to preraslo u kacigu koja ne samo da može da se sklopi, već je i potpuno reciklirajuća i jeftina”, dodala je.


Da bi pružala zaštitu koja ispunjava standarde kacige za bicikl, EkoKaciga koristi jedinstven šablon u obliku saća, koji štiti glavu od udarca. Radijalna struktura njenih ćelija raspodeljuje bilo kakvu udarnu silu jednako oko glave onog ko je nosi, efikasno kao i tradicionalna poliestirena kaciga – bez obzira na to što je napravljna samo od tvrdog kartona.


Zahvaljujući biorazgradivom sloju, može ostati otporna na kišu i do tri sata, što bi trebalo da pokrije i najduža putovanja do posla. Sve u svemu, svakako je impresionirala Džejmsa Dajsona, britanskog pronalazača, koji je možda najbolje opisan kao „Toni Stark usisivača”.


„EkoKaciga rešava ozbiljan problem na neverovatno elegantan način”, rekao je Dajson u svojoj izjavi i dodao da je njena jednostavnost rezultat brojnih istraživanja i razvoja. „Radujem se tome što ću videti da se EkoKaciga koristi u sistemu bajk-šeringa širom sveta”, kaže.

Sama Šiferova je rekla da je i dalje pod utiskom nakon osvajanja Džejm Dajson nagrade. „To je najpoželjnija nagrada za dizajn, ako ste student”, nastavila je. „Svi je žele. Bila sam stvarno počastvovana i iznenađena zapravo, svojom pobedom. Stvarno je ohrabrujuće, posebno zbog toga što je moja oblast pre umetnička, nego inženjerska”, izjavljuje. 


Kao deo nagrade ona će dobiti 45.000 dolara za dalju komercijalizaciju proizvoda – i nada se da će jednog dana moći da prodaje EkoKacige na stanicama bajk-šeringa za 5 dolara po komadu.

Izvor: Digitaltrends