Sinovi anarhije: Hamlet na harlijima

FOTO: Sons of Anarchy

Sons of Anarchy je američka serija, čiji je kreator Kurt Sater. Počela je da se emituje na kanalu FX u septembru 2008. i trenutno se prikazuje 7. i poslednja sezona.

Serija prati živote članova moto-kluba SAMCRO (Sons of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original), koji se bavi ilegalnom trgovinom oružjem.
Fokus je na životu Džeksona Džeksa Telera, sina osnivača kluba. Džeks je na pragu tridesetih godina, zarobljen između dva sveta — onog koji podrazumeva klub i zatvoreni krug ljudi, i „pravog“, „normalnog“ sveta, u kome ne bi bio određen klupskom titulom.
jax.jpg
Foto: Sons of Anarchy

Kada pronađe zapise svoga oca, shvata da klub nije trebalo da bude ono što je sada i da ovakav kakav je Džeksu poznat nije ni blizu zamisli Džona Telera, osnivača. Tada počinje samopreispitivanje, te on pokušava da pronađe ravnotežu između svojih moralnih načela i onoga što mora da radi da bi sačuvao klub, odnosno između onoga što klub jeste i onoga što on želi da bude.

Svaka sezona prati dve paralelne priče: jednu o Džeksovom privatnom životu i jednu koja se bavi poslovima kluba, obračunima sa drugim bajkerskim bandama i kriminalnim organizacijama.

Radnja serije smeštena je u izmišljeni gradić Čarming, jedno od onih mesta gde svako svakog zna i gde se životi stanovnika neumitno prepliću.

U seriji ćete prepoznati mnogo šekspirovskih elemenata — kako u strukturi drame, tako i u samom razvoju likova. Jasno se ističe hamletovska podloga, zbog čega ovu seriju još nazivaju i Hamletom na harlijima.

Sater pažljivo gradi svoje antiheroje. Nijedan njegov lik nije jednodimenzionalan, svi stanovnici Čarminga za koje marimo imaju svoje unutrašnje borbe, tragedije koje ih određuju i herojstva kojima vas vezuju za sebe. Niko u Čarmingu nije samo dobar ili samo loš.

Sons_Of_Anarchy_sons_of_anarchy_19815280_1920_10.jpg

FOTO: Sons of Anarchy

Dijalozi su vešto napisani, a grozomornost svakodnevice Sinova anarhije balansira se prijateljstvom, lojalnošću i jednom velikom ljubavlju: ljubavlju između Džeksa i Tare. I humorom.
Sinovi anarhije vole da iznenađuju i zaprepašćuju, Kurt Sater uživa da testira granice izdržljivosti gledalaca bizarnostima, nasiljem i scenama eksplicitnog seksa. Netipičnim humorom uspeo je da uvredi gotovo svaku društvenu grupu koje možete da se setite, ali nemojte misliti da bilo ko od njih diskriminiše. Sater svojim šalama na račun američkog društva (a i našeg, i verovatno svih društava na svetu) skreće pažnju na problem diskriminacije zasnovane na veri, rasi, seksualnoj orijentaciji. I da, Sons of Anarchy će zaposliti muškarca da glumi transrodnu prostitutku i to će možda biti komično, ali taj lik nijednog trenutka nije iskarikiran. Štaviše, ona vremenom dobija šansu da ispriča svoju priču i, kad jednom dobije priliku da se otvori, govori glasnije i iskrenije od nekih pokreta koji se bore protiv diskriminacije.

Kao što je i sam Sater više puta rekao, njegova glumačka ekipa je uspela da ono što je na papiru bilo 6 ili 7 na ekranu pretvori u 9 ili 10.

Čarli Hanam će svojom glumom od Džeksa Telera stvoriti ikonu. Opšti utisak je da je on popularniji zbog svog izgleda nego zbog umeća, ali ne dajte se zavarati — pred vama je jedan talentovani Britanac.

Za Megi Sif, koja tumači ulogu Tare, kažu da je od onih glumaca koji umeju da iskažu šest emocija u jednom pogledu. I to je sve što treba da znate o njoj. Ona briljira.

-profesionalno_odevanje.gif
Čarli Hanam i Megi Sif funkcionišu toliko dobro da su od Džeksove i Tarine veze stvorili upečatljivu ljubavnu priču, koja je jedan od najbitnijih i najlepših aspekata serije. Učinili su da veza ova dva lika deluje stvarno i nisu im bile potrebne erotske scene da bi to postigli. Oni su požudu stavili na drugo mesto, dopustivši da isplivaju naizgled manje važne stvari: pogledi i spontani dodiri. Njihov odnos, kompleksan baš onoliko koliko očekujemo da bude, utiče na oboje i menja ih tako da postanu bliskiji, otkrivajući dokle su spremni da idu da bi zaštitili jedno drugo.

Tara_and_Jax_jax_and_tara_17084606_300_300.jpg

FOTO: Fanpop

Kejti Sagal će vam svojom ulogom u Sinovima anarhije verovatno trajno izbrisati iz sećanja činjenicu da je preko deset godina bila crvenokosa Pegi Bandi u sitkomu Married with Children. Za ulogu Džeme Teler 2010. godine osvojila je Zlatni globus.
3e26bd1d7c804e33c585c4d77433212e.jpg

FOTO: Examiner

U ostalim ulogama pojavljuju se sjajni Ron Perlman, Kim Kouts, Tomi Flanagan, Rajan Harst, Teo Rosi, Vilijam Laking, Dejton Koli, Drea de Mateo, Džimi Smits, Niko Nikotera, kao i sam kreator serije Kurt Sater. Pored njih, pojavljuju se i bajkeri, pripadnici moto-klubova, i to Dejvid Labrava i Rasti Kuns, obojica pripadnici kluba Hell’s Angels.

157650.jpg

FOTO: SoA Wallpaper

Sons of Anarchy nije najbolja serija koju ćete gledati, svakako nije serija bez mane, ali je od onih koje vas nauče da marite za likove, da mislite o njima i analizirate ih.

Ukoliko možete da istrpite brutalne scene i krv na ekranu, zavalite se i pritisnite play, čeka vas mračna, ali očaravajuća vožnja, uz fenomenalan saundtrek.

Poslednja epizoda serije u Americi će biti prikazana 9. decembra.