Srbija je postala Erasmus+ programska zemlja
Pixabay

Erasmus+ je najveći obrazovni program Evropske unije. On podržava obrazovanje, treninge, omladinu i sport u Evropi. Za ove svrhe se odvaja ukupno 14.7 milijardi evra koje obezbeđuju studiranje, edukovanje i sticanje iskustva za 4 miliona Evropljana. Ovaj program kreira prilike za pojedince i organizacije, a sve u skladu sa generalnom evropskom strategijom koja se odnosi na zapošljavanje, rast, društvenu jednakost i inkluziju.


Planirano je da Erasmus+ program traje do 2020. godine. Do tada nastoji da pomogne mladima da steknu dodatno obrazovanje i iskustvo, da pomogne organizacijama da se razviju i vrše pozitivan uticaj na svoju lokalnu zajednicu, ali i da promoviše održiv razvoj svojih partnera u oblasti višeg obrazovanja.


Zemlje sa kojima Erasmus+ sarađuje raspoređene su u dve kategorije - partnerske i programske zemlje. Partnerske zemlje imaju manje mogućnosti za učešće u aktivnostima u odnosu na programske zemlje.

Pixabay
Pixabay

Šta potpisivanje sporazuma znači za Srbiju?

Srbija je 2014. godine postala partnerska zemlja što je omogućilo da do sada gotovo 7.000 studenata učestvuje u razmenama i tako studira neko vreme u inostranstvu, dok je preko 4.000 stranih studenata studiralo neko vreme u Srbiji. Dve godine kasnije, Srbija je započela pripreme za prelazak u status programske zemlje.


Pre potpisivanja sporazuma, evropski komesar izrazio je svoje zadovoljstvo zbog promene statusa Republike Srbije. Ovaj novi status omogućava Srbiji da učestvuje u više aktivnosti u oblasti višeg obrazovanja namenjenih mladima, kao i da se uključi u sportske i edukativne događaje namenjene odraslima.


Sada kao programska zemlja, Srbija može da učestvuje u Erasmus+ aktivnostima na isti način na koji to čine članice Evropske unije. Pre Srbije ovaj status su dobile i sledeće države koje nisu članice: Island, Lihtenštajn, Norveška, Turska i Severna Makedonija.

Pixabay
Pixabay

Srbija je zemlja sa najviše odobrenih Erasmus+ projekata na Zapadnom Balkanu. Ovog trenutka u toku je preko 300 projekata u kojima učestvuju škole, univerziteti, omladinske i organizacije civilnog društva, preduzeća itd.


Kroz ove projekte godišnje prolazi oko 2.000 studenata i preko 300 nastavnika i omladinskih radnika. Sa novim statusom koji naša zemlja ima, može se očekivati da ovaj broj poraste.


izvori: europa.eu, erasmusplus.rs