Šta je privuklo najviše pažnje na aukcijama?
Pixabay

Jedan od najintrigantnijih predmeta koji je privukao pažnju je prodat krajem oktobra, a to je crtež američkog predsednika Donalda Trampa iz 1995. godine. Na njemu je prikazana skica njujorške zgrade Empajer Stejt Bilding.


Kako navodi aukcijska kuća, prikaz nebodera na papiru A4 formata Tramp je nacrtao crnim markerom za dobrotvornu aukciju na Floridi u vreme dok je njegovo imanje Mar-a-Lago bilo otvoreno kao privatni klub.


Džulijen navodi da je crtež s Trampovim potpisom tada prodat za manje od 100 dolara, a da je njegova vrednost uoči nove aukcije bila procenjena na između 8.000 i 12.000 dolara. Crtež je prodat za 16.000 dolara, a ime kupca do danas nije obelodanjeno.

Daniel Schwen (Wikimedia Commons)
Daniel Schwen (Wikimedia Commons)

Empajer Stejt Bilding, neboder sa 102 sprata, bio je najviša zgrada na svetu od 1931. godine, kada je izgrađen, do 1970. godine, kada je završena prva kula Svetskog trgovinskog centra, srušenog u napadima Al Kaide 11. septembra 2001. godine.

Eric (Wikimedia Commons)
Eric (Wikimedia Commons)

Među ostalim najbitnijim predmetima koji su prodati u skorije vreme se nalazi i plava gitara Cloud , koju je posedovao slavni američki muzičar Prins. Njena vrednost je bila procenjena na interval između 60.000 i 80.000 dolara, ali je prodata za veću sumu od očekivane - 700.000 dolara, što je do sada najviša cena za gitaru nekog umetnika.


Na istoj aukciji su za 102.000 dolara prodate crno-bele rukavice Majkla Džeksona, kao i njegova jakna od zmijske kože, koju je pop umetnik nosio u video-spotu Beat it.


Prodata je i muzička MTV nagrada koju je osvojio frontmen grandž grupe Nirvana, Kurta Kobejna za 62.500 dolara, kao i rukom napisani stihovi za pesmu Starman, britanskog muzičara Dejvida Bouvija za 81.000 dolara.


IZVOR: N1