Stara Folksvagen buba - najmanji hotel na svetu
Pixabay

Muhamed Al Malahim (64), kaže da gosti koji spavaju u njegovom autu u gradu Al Džaja u jordanskoj pustinji, uživaju u iskustvu sa 5 zvezdica.


„Ovaj grad je moja otadžbina. Ovde sam se rodio, ovde sam odrastao, ovde sam živeo“, priča Al Malahim, koga znaju kao Abu Alija. „Želeo sam da započnem projekat kako bih poboljšao situaciju grada i stavio ga na turističku mapu jer predstavlja vidikovac na najlepše pejzaže u regionu“, objašnjava.


Napušten od strane mnogih njegovih stanovnika, koji su napustili grad u potrazi za modernijim životnim stilom, Al Džaja se nalazi blizu grada Al Šubak gde je stacioniran impozantni zamak iz 12. veka pod nazivom Montreal.


Pixabay
Pixabay

Delo ljubavi


Posetioci ovog područja ostali su u Abu Alijevoj bubi od otvaranja zarđalih vrata njegovog hotela pored puta do penzionisanja  2011. godine.


Opremljen zahvaljujući njegovoj ćerki, rekonstruisani automobil je ukrašen šarenim perlama i nudi ručno izrađene prekrivače i jastuke sa tradicionalnim motivima. Prema Abu Aliju, provesti noć u njegovim kolima je toliko udobno da može da se poredi sa noćenjem u hotelu sa pet zvezdica.


Znak ispred Folksvagena pokazuje da je to „najmanji hotel na svetu“, mada tu titulu, prema Ginisovoj knjizi rekorda, trenutno nosi hotel Eh Hosl, širine 2,5 metra, u gradu Amberg, u Nemačkoj.


VIP gosti


Velika je strast koju Abu Ali oseća prema ovom projektu, te je zatražio kredit kako bi izgradio „recepciju“ hotela u obližnjoj pećini koju je nazvao „Baldvinova pećina“, po Baldvinu I Jerusalimskom, koji je izgradio zamak Montreal, 1115. godine. Recepciju koristi kako bi svojim gostima poslužio kafu, čaj i tradicionalne jordanske aperitive.


Takođe, tu je i mala prodavnica koja prodaje antikvitete, nakit, drago kamenje, bakarne minijature i istorijske predmete koje gosti hotela mogu da kupe na kraju svoje posete. Iako ne mogu da se smeste više od dve osobe u isto vreme, Abu Ali kaže da je primao posetioce iz celog sveta, uključujući i VIP goste.


Oni koji ne pronađu mesto za spavanje u staroj bubi, mogu da uživaju u tipičnom jordanskom doručku ili ručku, pripremljenim i serviranim u tradicionalnom beduinskom stilu od strane njegovih ćerki i supruge Um Ali. Provesti noć u ovoj bubi sa uključenom hranom, košta 40 jordanskih dinara (oko 56 dolara).


Pixabay
Pixabay

Zadovoljni posetioci


Da li vredi? Pogled na recepciju hotela u pećini, pruža uvid o ponuđenom nivou gostoprimstva. Fotografije nasmejanih ljudi popunjavaju zidove zajedno sa zahvalnicama koje su ostavili prethodni posetioci.


Velika knjiga utisaka koja se nalazi u uglu, u kojoj nema više mesta, možda je nešto najvrednije što Abu Ali poseduje. Njene stranice su prepune ljubaznih reči koje odražavaju ono što su gosti osećali, svi obećavajući da će se vratiti da ga posete čim im se ukaže prilika. Ako ovi zadovoljni posetioci ispune svoja obećanja i dovedu neke od svojih prijatelja, Abu Ali planira da doda nekoliko Folksvagena i tako proširi svoj neobični hotel.  IZVOR: CNN