Superfluidi kao potencijalni izvor energije
Pixabay

Superfluidi predstavljaju supstance koje kada se ohlade do tačke lambda odnosno temperature blizu apsolutne nule prelaze iz jednog oblika u drugi. Supstance i dalje ostaju u fizickom obliku u kom su bile, ali nisu istog materijalnog stanja kao na temperaturi višoj od te tačke.


Jedna od materija koja ima osobinu superfluidnosti jeste tečni helijum. Kada se tečni helijum rashladi na temperaturu od -269 stepeni Celzijusa on menja svoje osobine i ima mogućnost da prolazi kroz pukotine debljih molekula. Na primer prolazi kroz staklo epruvete i kreće se uz unutrašnje zidove posude. Složićete se da je to neobičan prizor.


Tridesetih godina prošlog veka došlo je do saznanja da postoji superfluid, novi oblik materije o kom se malo zna. Uprkos velikom potencijalu i beskonačnoj energiji koju nudi, on se ni dan danas ne upotrebljava.

Pixabay
Pixabay

Superfluidi imaju mogućnost neograničenog kretanja za koji nije zaslužan nijedan drugi izvor energije već oni sami. Helijum je najzastupljeniji hemijski element u svemiru koji je neiskorišten u potpunosti. S obzirom na to da se nalazi na mestu gde se takođe nalaze temperature blizu apsolutne nule postavlja se sledeće pitanje:


Da li je svemir možda neki vid superfluida i zašto njegova energija nije iskorišćena?


Ostavljamo naučnicima da to dokažu ili da barem obelodane svoje istraživanje i time poboljšaju život ljudi na ovoj planeti. Skrećemo pažnju na to da kada bi se iskoristila ta osobina helijuma kog ima u izobilju, mi bi verovatno imali novi, konstantan, obnovljiv i jeftin izvor energije.

Pixabay
Pixabay

Takođe, nije helijum jedini koji ima neiskorišten potencijal za vrlo jeftin izvor energije koji bi zamenio današnje izvore poput nafte i gasa. Tečni azot koji je veoma pristupačan ima potencijal za razvoj superprovodnika.


 Za razliku od današnjih izvora energije, taj superprovodnik bi omogućio jeftin i ekološki izvor energije. Razlog zbog kog ti vidovi energije nisu iskorišteni, iako se za njih zna već duži niz godina, možemo samo da nagađamo.


Oni koji žele da saznaju više o superfluidima i superprovodnicima to mogu učinti kroz predavanja doktora Boaza Almonga  kao i putem mnogobrojnih videa na ovu temu na platformi YouTube.

  

Izvor: Nacionalna geografija