Svemirska naučna dostignuća najavljena za 2018. godinu
Pixabay

Zemlja aktivno istražuje svemir

Dok je indijska revolucionarna misija Mesec iz 2008. godine obuhvatala samo orbiter, Čandajan 2 će se sastojati od orbitera, ledera i rovera. Misija će otpočeti lansiranjem GSVL rakete iz svemirkog centra u Anda Pradešu. Ova misija, koja ističe međunarodnu saradnju u istraživanju svemira, trebalo bi da otpočne u martu.


Ni NASA neće biti pasivna - planirano je lansiranje svemirskog broda Insajt na Mars. Za istraživanja ispod površine zemlje, Insajt će koristiti najsavremeniju i sofisticiranu tehnologiju, u potrazi za tragovima nastanka planete. Pratiće se, takođe, i potresi, kao mogući pokazatelj unutrašnje strukture.

Pixabay
Pixabay

Postoji mogućnost da Evropa i Japan zajedno istražuju Merkur. Radi se o Bepi Kolombo, koja bi sadržala dva svemirska broda na jednoj raketi. Istraživanje će biti bazirano na mapiranju i istraživanju magnetnih polja, koja bi mogla da otkriju nešto više o gvozdenom jezgru ove planete.

Proučavanje asteroida

Planira se lansiranje japanske letelice Hajabus 2 na asteroid 162173 Rjugu u junu, čiji bi zadatak bio da prikupi uzorke i donese na Zemlju. Prošla misija je donela male količine materijala, koji su naučnicima bili od izuzetne koristi. Osiris-Reks, kog je lansirala NASA 2016. godine, trebalo bi da sakupi uzorke sa asteroida 101955 Benu.

Pixabay
Pixabay

I privatne kompanije su aktivne

Ulazak na tržište ove godine će sebi omogućiti i kompanija Spejs Iks (čiji je vlasnik Ilon Musk), lansiranjem rakete Falkon Hevi, koja je dugačka čak 70 metara I teška 50 tona! Na prvom lansiranju s posadom sa teritorije SAD još od 2011. godine zajedno će raditi Spejs Iks i Boing.  Prvo će se testirati sistemi za lansiranje, a u toku probnih letova biće sakupljeni podaci koji su potrebni inženjerima. Ako se oba sistema budu pokazali kao bezbedni, NASA će ih sertifikovati.


 Ovim letelicama planirano je pridruživanje Nasine kapsule Orion i rakete SLS. Kapsula bi trebalo da bude lansirana prvo bez astronauta sledeće godine, a sa astronautima 2021. godine, ako se sve pokaže kao bezbedno. Za 2019. godinu se predviđa kao mogućnost i prevoz posade na Međunarodnu svemirsku stanicu.


Izvor: National geogaphic