Svetski dan poezije: Slavimo stihove!
Pixabay

Poezija se smatra jednom od najlepših umetnosti, u kojoj se jezik koristi za kreiranje književnih dela – pesama, čije tumačenje treba da prenese neke od najlepših ljudskih emocija. Današnji dan, 21. mart, vezuje se upravo za ovu umetnost, jer se u celom svetu slavi Svetski dan poezije.


Generalni direktor UNESCO-a je 1999. godine u Parizu proglasio ovaj dan svetskim danom poezije, izjavivši da je „poezija jedan od najčistijih izraza jezičke slobode”. Zahvaljujući tome, širom sveta se organizuju brojne manifestacije i druženja, kako poznatih, tako i anonimnih pesnika.


Cilj ovih druženja je, pre svega, slavljenje poezije, posebno danas kada ona ima mnogo manji značaj nego što je to bilo ranije. Poezija kao oblik umetnosti datira još od pre mnogo godina, zbog čega se može reći da spada u najstariji vid umetnosti. Prisutna je u svim religijama i narodima, a ranije se koristila za usmeno beleženje istorije, zakona i bila je vezana i za liturgiju i mnoga proročanstva. Zbog svoje ritmičnosti, mnogi epovi su se, takođe, mogli uklopiti i u muzičku formu.

Suzy Hazelwood (Pexels)
Suzy Hazelwood (Pexels)

Stihovima su se beležile i mnoge kulturne informacije, ali ono što se najviše vezuje za poeziju je ljubav, pa je tako poznat čuveni romatičarski pokret u poeziji. Za razliku od ranijih pesama, koje su bile mnogo duže, današnja poezija se često piše u kraćem obliku i može biti otpevana uz pratnju muzike.

„Ono bez čega poezija ne može, to su život i smrt. Ali, bez čega život i smrt ne vrede - to je poezija", Isidora Sekulić.

Svetski dan poezije slavio se i ranije, tačnije još 1505. godine. Slavio se u oktobru, ponekad početkom, a kasnije sredinom, sve do zvaničnog proglašenja datuma 1999. godine. Od tada, mnoge manifestacije i performansi koji se održavaju na današnji dan, podsećaju na to koliko je stih jedinstven način izražavanja. Svuda se čitaju i pišu stihovi, a koriste se kao sredstvo plaćanja sa ciljem da se pokaže da su osećanja vrednija novca.

Svetski dan poezije proslavlja se i u Srbiji, na trgovima, prodavnicama, školama i u drugim mestima, u vidu razgovora i bogatog kulturnog programa uz otkrivanje novih talaneta i podsticaj za izdavaštvo.