Šta možete da naučite od Frenka Andervuda

FOTO:Pixabay

Verovatno vam nije svejedno dok posmatrate kojim sve metodama Frensis Frenk Andervud gradi svoju političku karijeru u seriji “Kuća od karata”. Iako je ovaj lik pre svega okrutan, principi koje poštuje nisu nužno negativni.


Vrednosti od kojih se ne odustaje

Oportunizam je glavna vodilja Frenkovog ponašanja – on pokušava da dobije korist, izvuče prednost iz svake situacije u kojoj se nađe. Sve vreme je veoma svestan svoje vrednosti i ne dopušta da ga definišu okolnosti. To je važno pravilo za poslovni i privatni život: znati iza čega stojite i koje granice ste spremni da pređete. Ukoliko niste verni sebi i svojim uverenjima, čak će i uspeh biti gorkog ukusa.


Jasan cilj pred sobom

Čime želite da se bavite, u kakvom preduzeću, sa koliko odgovornosti, za koliko novca? Dok gradite karijeru, potrebno je da znate ka čemu se krećete. Na samom početku, neiskustvo će doneti brojne želje, neke nerealne i neke zablude. Vremenom i radom ćete otkriti ša zaista želite, ali ne odlažite taj trenutak. I ne za boravite – dozvoljeno je promeniti mišljenje – ni Frenk se ne drži sve vreme istog plana, ali kada odluči, sve resurse ulaže u odabrani cilj.


Veze i vezice

U Srbiji, reči “veza” i “zaposlenje” u istoj rečenici uglavnom imaju nedvosmisleno značenje. Ovog puta nećemo govoriti o tome, već o umrežavanju (http://www.iserbia.rs/novosti/umrezavanje-koliki-ulog-toliki-dobitak-1451/). Primetićete da gospodina Andervuda svi poznaju, a od on saznaje koga vredi upoznati i imati na svojoj strani. Ne bežite od poslovnih događaja, ali ni generalno od upoznavanja novih ljudi. Možda ne ostvarite ništa, možda se zabavite, a možda dobijete neočekivanu priliku.


EU%20GIF.gif


Sopstvena definicija uspeha

Bračni par Andervud mora mnogo da se žrtvuje zarad uspeha. Odlučili su da nemaju dece, ugrožena im je privatnost, a neretko i bezbednost. Međutim, oni deluju srećno, iako mnogi od nas ne veruju da bi ikada mogli da private taj način života. Ne dozvolite da drugi određuju kako treba da izgleda ispunjen život i šta znači uspeh. Radite onako kako mislite i osećate da je potrebno i da vam prija.


Vreme za opuštanje

Iako njegovo radno vreme deluje neograničeno, Frenk uspeva da u svoj dan smesti i vežbanje i igranje igrica i druženje sa prijateljima. Čak i radoholici moraju nekada da se opuste, makar iz razloga da bi sutradan postigli više i bolje. Karijera ne mora da bude ceo život, čak i kada se čini da je to neophodno.


Kuća od karata

Planovi se iznenada menjaju ili izbrišu, proradi Marfi ili loša sreća, događaju se greške. Naporno je biti stalno u niskom startu kako bi sve (bar prividno) bilo pod kontrolom. To ne može ni Frenk Andervud, uz sve svoje zaposlene i prepametnu suprugu. Ono što može je da ustane i oporavi se od poraza, odigra kartama koje su mu dodeljene. To je najviše što se od svakog od nas može očekivati.


Dragana je oštra na rečima... dok je ne raznežite.