Šta podrazumeva emocionalna inteligencija?
pixabay.com

Emocionalna inteligencija je dar koji nam je postao neophodan u 21. veku. Sposobnost da razumemo sebe i svet oko sebe, visoko je pozicionirana na lestvici kvaliteta koji se cene kod svake osobe. Emocije se javljaju i pri pronalaženju posla, partnera, napredovanju u karijeri, ličnom razvoju ili rešavanju životnih problema. Emocionalna inteligencija utiče i na kvalitet života.

Neke od ovih osobina pokazuju prisustvo emocionalne inteligencije.

1. Empatični ste

Saosećate sa drugima. Često preispitujete svoja osećanja i faktore koji su naveli da se tako osetite u datom trenutku. Na emocionalne reakcije gledate kao na nešto iz čega možete konstantno učiti i često preispitujete svoja osećanja.

2. Niste osvetoljubivi i praštate

Znate da život nosi i dobre i loše momente, ali ste spremni da zažmurite na one loše i fokusirate se samo na ono što je dobro, ulepšavajući život i čineći ga vrednim življenja.

3. Uvek pitate

Pitati ono što ne znamo nije sramota. Naprotiv. To pokazuje da smo spremni da učimo iz svojih grešaka i tako napredujemo.

Emocionalna.jpg

FOTO: Žena sam ja

4. Zahvalni ste na svemu

Zahvalnost na tome što imamo krov nad glavom, prijatelje, porodicu, posao, bilo šta što nam znači, okrepljuje nas i jača naš duh.

5. Kontrolišete se

Nećete povrediti drugu osobu, samo da biste vi napredovali ili da bi vam bilo dobro. Imate sposobnost kontrole svojih impulsa i osećanja i ne dozvoljavate da ona utiču na vas u donošenju odluka.

6. Pravite male pauze

Život nije samo rad. Male pauze su nam neophodne da bi nam se vratio mir.

7. Cenite kritiku

Učite iz tuđe kritike i ne shvatate je tragično. Ovo je možda jedna od najsloženijih komponenti emocionalne inteligencije. Teško je biti iskren prema sebi.

8. Svesni ste sebe

Svesnost o sebi i svetu u kome živimo samo nam pomaže i zahvaljujući njoj se bolje snalazimo.

9. Cenite jednostavnost

Sitnice život znače. Svakodnevna kultura i mali gestovi pažnje čine čuda u svakom pogledu.


Izvor: Biz life

Posmatračica, i sama reč kaže, posmatra svet. Ona je osoba koja se uvek vodi rečenicom verba volant, scripta manent - reči lete, ono što je napisano ostaje, ona je uvek tu sa Vama da podeli makar neko novo iskustvo koje je stekla do sada i svoje poglede na svet.