Tadž Mahal: Tihi svedok večne ljubavi
Pixabay.com

Na dvesta kilometara od Delhija, na samoj obali reke Džamne, osnovana je prestonica Mogulskog carstva.


Od 16. do 18. veka Agra je bio važan kulturni centar opasan zidinama Crvene tvrđave. Svoj naziv, ova tvrđava dobila je po crvenim prelivima koji se prilikom zalaska sunca stvaraju na peščaru tog kraja.


Izgradnjom Tadž Mahala ( Krunska palata), Agra je postala sveto mesto. Tadž Mahal je obložen finim mermerom prošaranim dragim kamenjem, i kao takav je najraskošniji mauzolej na svetu.


Od 1631. godine, kao da je izašao iz neke od priča o 1001. noći, stoji na obali kao podsećanje na Šaha Džahana i njegovu lepu ženu Mumtaz Mahal.

Pixabay.com
Pixabay.com

Po legendi, mogulski vladar je svojoj supruzi obećao da će, ako ona umre pre njega, između ostalog i sagraditi palatu u njenu čast. Nakon sedamnaest godina braka, Mumtaz je preminula rađajući ćerku. Nakon njene smrti, Džahan je bio neutešan. Čak devet dana nije izlazio iz svojih odaja, a kada je izašao, njegova kosa, inače crna kao ugalj – bila je potpuno bela.

Mumtaz Mahal je prvo bila sahranjena u bašti Zainbad, u gradu Buranpur, gde je preminula. Kasnije je njeno telo, uz najviše počasti i deljenje hrane i pića, prenešeno u Agru. Na mesto gde danas počiva premeštena je, po završetku izgradnje mauzoleja, 26. maja 1633. godine.


Kako se Džahan razumeo u umetnost, okupio je na dvoru najbolje persijske, avganistanske, pa čak i venecijanske arhitekte sa zadatkom da projektuju mauzolej. Takođe je unajmio i kamenoresce da ukrase zidove stihovima iz Kurana.


Glavni krasnopisac bio je Amanat Kan Širazi, čije je ime jedino urezano na vratima hrama. Uz to je 20.000 zanatlija i radnika dvedeset i dve godine radilo danju i noću da bi sagradili kompleks po nacrtu arhitekte iz Samarkanda. Središnja zgrada završena je 1648. godine, dok je izgradnja ostalih delova trajala još pet godina.


Za prevoz mermera namenski je sagrađena platforma dugačka čak tri kilometra. Zanimljiv je podatak da je Šah, da bi izbegao rizik da se građevina sruši na grob lepe Mumtaz, zahtevao da minareti na uglovima budu nagnuti prema spolja. Tako bi, u slučaju zemljotresa, kamenje palo izvan zidina.


Mermer koji je korišćen za oblaganje kupola transportovan je na slonovima iz kamenoloma Makrana, koji je od Agre udaljen čak 300 kilometara. 


Zanimljivo je da je hemijski sastav ovog kamena takav da se njegova boja menja u skladu sa dobom dana i atmosferskim uslovima. Pored toga, u mermer su utosnuti komadići ahata, žada i granita koji oblikuju cvetne motive. Višebojne grančice i pupoljci pružaju se duž zidova koji ujutru imaju krem boju, zatim postaju ružičasti i postepeno prelaze iz zlatne u svetloplavu sve dok, pod svetlošću mesečine, ne dobiju srebrne prelive.

Pixabay.com
Pixabay.com

Tadž Mahal se ogleda u vodi reke Džamne a glavna kupola u velikom bazenu usred vrta. Pored kupole tu su dve istovetne džamije sa visokim minaretima sa terasom koja je popločana onim istim mermerom sa višebojnim efektom.


Od originalnog kompleksa nije sačuvano samo čuveno stepenište presvučeno srebrom.


Šaha Džahana je 1658. godine sin svrgao sa vlasti i stavio u pritvor. Ostatak života proveo je gledajući kroz prozor Jasminove kule, iz pritvora, počivalište svoje žene.


 Umro je u 74. godini. Pronađen je kako otvorenih očiju gleda uTadž Mahal.


Tadž Mahal je jedno od sedam svetskih čuda i nalazi se na UNESCO listi svetske baštine.