Tinejdžer u borbi protiv globalnog zagrevanja

FOTO: Pixabay

„Mi, deca, znamo da odrasli znaju šta su izazovi i da znaju da ih uspešno prevaziđu; međutim, ne razumemo zašto je nekad tako teško krenuti u akciju“, rekao je jednom prilikom Feliks. „Ako pustite majmuna da izabere da li želi jednu bananu sada ili šest banana kasnije, uvek bi vam odgovorio da želi jednu bananu sada. Na osnovu toga smo mi, deca, zaključili da ne možemo da se oslonimo samo na odrasle i da oni sami neće moći da spasu našu budućnost; zato je potrebno da i mi preuzmemo stvar u svoje ruke“, dodao je.

U vreme kada je ovo govorio, Finkbajner je već četiri godine radio sa odraslima i decom aktivistima u borbi protiv globalnog zagrevanja pošumljavanjem. Danas Feliks ima 19 godina i članovi njegove organizacije Biljka-za-planetu, osnovane sa ciljem da se očuva životna sredina, posadili su više od 14 miliona stabala u preko 130 zemalja.

Ova organizacija je obezbedila i prvu naučnu skalu za merenje broja stabala, na čiju pomoć se oslanja i NASA. Finkbajner je u mnogo čemu doprineo, više od bilo kog drugog aktiviste, kada je u pitanju zalaganje mladih za zaštitu životne sredine. Biljka-za-planetu danas ima preko 55.000 članova, od kojih je većina uzrasta između 9 i 12 godina.

road-21205_960_720.jpg

FOTO: Pixabay

Nije u pitanju samo polarni medved

Biljka-za-planetu, nastala je kao rezultat zadatka koji su rešavali učenici četvrog razreda osnovne škole koju je pohađao i Feliks. Tema je bila vezana za klimatske promene. Ovog devetogodišnjeg dečaka tema je odmah asocirala na potencijalnu ugroženost polarnih medveda, životinja koje je najviše voleo.

Na Gugl pretraživaču je pokušao da se informiše, a onda je naišao i na priče o Vangari Matai, ženi iz Kenije koja je osnovala kampanju sa ciljem da se oporavi neplodno zemljište sa kog su bila posečena sva stabla. Tada je posađeno 30 miliona sadnica, a ova neverovatna žena je 2004. godine osvojila i Nobelovu nagradu.

„Tada sam shvatio da nisu u pitanju samo polarni medvedi, već čitav ljudski rod“, rekao je Feliks, danas student na londonskom Univerzitetu za orijentalne i afričke studije.

Jedna studija je pokazala da na svetu ima 3 triliona stabala, međutim, svake godine nestane oko 3 miliona istih!

„Ovo može biti obeshrabrujući podatak, ali, nema oklevanja“, kaže Feliks.
Njegova organizacija sada ima za cilj da se posadi trilion stabala! To drveće bi moglo da apsorbuje dodatnih 10 milijardi tona ugljen-dioksida svake godine.

Finkbajner drži predavanja širom sveta i ističe da je u njihovom interesu da se i odrasli ali i deca nauče određenom pristupu, kada su ovakve stvari u pitanju „Bićemo žrtve klimatskih promena. Ne možemo da čekamo da naša deca porastu, pa da za 20 ili 30 godina preuzmu stvar u svoje ruke. Nemamo vremena za čekanje! Sada moramo da ih guramo u pravom smeru“, kaže on.


IZVOR: National Geographic