Todobook: Spas za ljudsku produktivnost
Pixabay

Ko god poseduje nalog na Fejsbuku, upoznat je sa crnom rupom u koju vodi početna strana. Na taj način se brza provera objava vaših prijatelja i porodice pretvara u sate izgubljenog vremena, koje provodite listajući protekle zarazne linkove i slike. I dok se početna strana smatra nekom vrstom ubice vaše produktivnosti, s druge strane Fejsbuka imamo grupe i mesindžer, koji mogu biti itekako korisni za školu ili posao.

Prema tome, nastoji se da čitav jedan ekosistem alatki bude posvećen ljudskoj produktivnosti. Knjiga obaveza (Todobook) preusmeriće vas na obavljanje istih usled previše vremena koje ste proveli listajući svoju početnu stranu. Ovaj dodatak za pretraživač dodatak zameniće vašu početnu stranu jednostavnom listom obaveza u koju ćete moći da dodavajete zadatke i da ih označite kada ih obavite. Ukoliko izvršite sve dnevne obaveze „otključaćete” pet minuta vremena koje možete provesti na svojoj početnoj strani .

Prilikom prikazivanja liste obaveza, dodatak će sakriti Fejsbuk ikonu za obaveštenja, što je verovatno element sajta koji privlači najviše pažnje. Ova alatka takođe ima dugme za „zabušante”, koje se nalazi u donjem levom uglu ekrana i ono vam dopušta da na kratko odložite svoje obaveze, vodeći vas pravo na početnu stranu.

„Volim početnu stranu, ali bih voleo da imam zdraviju vezu sa njom“, rekao je za Mashable Ian Makristal, pronalazač i razvijač Knjige obaveza. „Stoga sam želeo da pronađem način da održim svoju produktivnost, dok u isto vreme imam pristup delovima Fejsbuka koji odvlače manje pažnje. Pokušao sam da u potpunosti blokiram taj sajt, ali to mi nije pošlo za rukom. Fejsbuk odaje previše društvene vrednosti da bi bio u potpunosti blokiran. Sada mogu da ga koristim, a da istovremeno ostanem produktivan”, rekao je.

Knjiga obaveza zauzima sjajnu ravnotežu između održavanja pristupa Fejsbuku i zaduženja koje vas čine produktivinijim. Aplikacija ima jasno i intuitivno iskustvo korisnika i definitivno je vredna pokušaja.

Živimo u eri odlaganja obaveza. Pomirimo se s tim. Nije to zato što smo lenji ili manje motivisani. Pažnju nam jednostavno odvlače naše sopstvene tastature. Da, reč je o Fejsbuku. Ipak, zahvaljujući Knjizi obaveza, Fejsbuk takođe može postati i naš najbolji alat za produktivnost.

Lako je. Svaki put kada se ulogujemo pažnju nam odvlači oko 220 objava koje se nalaze na našoj početnoj strani. Fejsbuk je tako dobar u iznošenju onoga što nam se sviđa, možete se kladiti da će tamo uvek biti nešto zanimljivo za čitanje, gledanje ili deljenje. Ipak, to je uzrok potiskivanja mnogih važnih obaveza.

Stižu dobre vesti za mene, tebe i sve ostale koji su okupirani društvenim mrežama! Knjiga obaveza je jedna od najboljih ikad osmišljenih Fejsbukovih alatki za produktivnost. Jednostavno je, pretvara vašu početnu stranu u listu obaveza. Takođe, zaustavlja sva obaveštenja koja vam odvlače pažnju.

Svoju početnu stranu možete povratiti tek kada ispunite sve svoje obaveze. I to samo u određenom periodu! Posle pet minuta provedenih na početnoj strani, od vas će biti zatraženo da dodate nove obaveze na svoju listu. Naravno, uvek možete napustiti Knjigu obaveza i vratiti se svojoj Fejsbuk aktivnosti.

Knjiga obaveza je sjajna! Kao i 100% bezbedna! Nikada neće pristupati, čitati, izmeniti ili sačuvati bilo koji od vaših podataka. Takođe, ništa neće ni postavljati. Čak niko nikada neće ni znati da je koristite. Možete se kladiti i da će vaša produktivnost biti strahovito povećana. Na kraju krajeva, svima nam je potrebno malo motivacije da radimo ono u čemu smo najbolji.


IZVOR: Mashable i Wersm