Tužni let ugrožene vrste: Na krilima Atlasa
Pixabay

Atlas živi u šumama Jugoistočne Azije. Karakterističan je po prednjim krilima sa šarom u obliku zmijske glave. Ima četiri velika sedefasta providna polja na svakom krilu. Kako stručnjaci smatraju, ova polja služe za zastrašivanje neprijatelja. U Indiji, ovog leptira – moljca gaje jer proizvodi svilena vlakna od kojih se dobija svila smeđe boje i velike izdržljivosti. Ova svila podseća na vunu, a u Indiji je poznata kao figara.


Najveći insekti koji su u prošlosti živeli na planeti Zemlji pripadali su vrsti Meganisoptera i najviše su podsećali na današnje viline konjice. Najveći od njih, Meganeuropsis perminana, nosio je titulu najvećeg ikad sa rasponom krila od čak 71cm i dužinom tela od 43cm.


Pre Attacusa Atlasa, najveći leptir bio je Bela Veštica ( Thisania agrippina ). Najveći registrovani primerak Atlasa imao je raspon krila od 262mm, dok je primerak Bele Veštice imao raspon od čak 290mm.

Pixabay
Pixabay

Rod Attacus ima preko 20 registrovanih vrsta i podvrsta. Nekoliko novih registrovanih vrsta može se pomešati sa Atlas moljcem. Rothschildia aurota je jedan od najvećih članova ovog roda i Atlasov neotrpski rođak.


Ženke Atlasa su seksualno pasivne. One izlučuju feromone koje mužjaci registruju pomoću hemoreceptora koji se nalaze na njihovim antenama. Na ovaj način, mužjaci mogu osetiti miris ženke i na nekoliko kilometara. 


Zahvaljujući tome, ženke nemaju potrebe da napuštaju svoje stanište. Sve što treba da urade, jeste da nađu „ dobar vetar“ koji će im pronaći mužjaka.

Nakon parenja, ženka polaže nekoliko jaja veličine 2,5 mm sa donje strane listova. Nakon dve nedelje izležu se zelene gusenice koje se hrane određenim vrstama citrusa i drugog zimzelenog drveća.

Zanimljivo je da ova vrsta leptira nema usta. Zbog toga, oni umiru nedelju ili dve nakon izlaska iz čaure. Na Tajvanu, njihove čaure su veoma cenjene, i koriste se kao torbice.

Pixabay
Pixabay

Lepidoptere, kojima Atlas pripada, su tokom miliona godina razvili veliki broj krilačkih obrazaca i boja. Repertoar „ dezena “ je veliki, od dlakavih moljaca sličnih Trichopterama, do sjajnih i složenih leptira. Ljudi koji se bave proučavanjem i sakupljanjem ovih vrsta nazivaju se lepidopteristi. Od kada je Atlas na listi ugroženih vrsta, ovo zanimanje je postalo sve zanimljivije.


Izvor: opusteno.rs