Tviter konačno kreće na internet trolove

Foto: Pixabay

Svakih nekoliko meseci, čini se da se rukovodioci Tvitera kunu da će nešto pametno preduzeti po pitanju gašenja naloga internet trolova. Pa ipak, mržnja i uznemiravanje nastavljaju da muče platformu, zbog čega je nemoguće za neke istaknute korisnike da ostanu aktivni. Tviter uvodi tri promene kako bi pojačao svoje napore i one zaista imaju potencijal da promene trenutno stanje.

Kao prvo: Tviter će od sada identifikovati ponovne prestupnike - ljude čiji su nalozi trajno ugašeni - i sprečiće ih da prave nove naloge. Trolovi koji uzburkavaju javnost preko naloga da bi terorisali druge više neće biti u stanju da to rade. Ovo je značajno.

Tviter takođe pravi alatku za „bezbednu pretragu" koja više neće prikazivati potencijalno uvredljive objave, ili objave sa naloga koje ste isključili ili blokirali, u rezultatima vaših pretraga.

Za nekoliko nedelja, Tviter će početi da pokreće funkciju koja ruši odgovore koji su „potencijalno uvredljivi ili niskog kvaliteta", tako da kada kliknete na objavu da vidite njene odgovore, ti odgovori se neće prikazati. Još uvek ćete moći da ih pronađete ako želite ako izaberete opciju „pokaži manje bitne odgovore" na dnu stranice objave, ali vam neće iskočiti na prvi pogled.

social_media_trolling_2017.jpg

Foto: Stockvault

„U danima i nedeljama koje dolaze, nastavićemo da pokrećemo izmene proizvoda - neke promene će biti vidljive, a neke malo manje - i obavestićemo vas o napretku pri svakom koraku", izjavilo je preduzeće porukom na blogu. „Sa svakom promenom, naučićemo, ponoviti i nastaviti da se krećemo ovom brzinom dok ne napravimo značajni uticaj koji ljudi mogu osetiti", stoji u saopštenju.

Zašto je ovo važno: Tviter ima pravi problem kontrole kvaliteta. Poplava objava „zašto napuštam Tviter" postale su novi „zašto napuštam Njujork" eseji. Dok se preduzeće uvek bavilo govorom mržnje (i uzimalo u velikoj meri pristup skrštenih ruku), uvod do predsedničkih izbora u SAD-u prošle godine pooštrio je fokus na platformu i na to šta je Tviter planirao da uradi da bi to poboljšali.

Preduzeće je uradilo nešto da suzbije zlostavljanje koje teče neobuzdano na platformi - u novembru, Tviter je pokrenuo tri alatke koje su takođe imale za cilj da otežaju trolovima da troluju. Međutim, nijedna od ovih promena nije se činila preterano značajnom, pošto nisu dolazile do srži problema: samih uznemirivača.

Kretanje ka trajnom izbacivanju ponovnih prestupnika bi postiglo mnogo da učini Tviter boljim mestom. Preduzeće nije tačno reklo kako će sprovesti taj plan.


Izvor: IT News