U vrelom zagrljaju lave
Pixabay

Singson je ekstremni hajker i fotograf pejzažista stacioniran u Kailua-Koni, na Havajima. Godinama je fotografisao mnoge lokacije širom Velikog ostrva, a često i neke za koje se smatra da je do njih teško doći.

„Mnogo sam rizikovao da bih dobio snimak koji bih mogao da podelim sa celim svetom“, kaže on.

Kada smo pitali Singsona o kojoj lokaciji je reč, nije hteo da nam otkrije ništa sem činjenice da je to bilo na Havajima. 

„Ne volim da odajem svoje lokacije“, rekao je. „One su tajna. Sem toga, ne bih voleo da ljudi odu tamo i da se povrede“.

Pixabay
Pixabay

Fotografija prikazuje Singsona koji se bori sa vrelinom ne bi li ga snimio kolega fotograf, a on je samo pozirao za nesvakidašnji portret. 

„Mislio sam da bi bilo veoma intrigantno kad bi se snimila lava koja guta moje patike i tronožac“, rekao je.

Možda deluje previše ludo da bi bilo istinito, ali Singson je ubeđen da je istinski fotograf:

„Bila je to prava lava i pravi plamenovi i bilo je zaista vrelo! Tu vrelinu sam mogao da istrpim samo na par sekundi“.

Kad je konačno iskoračio na hladnije tlo, Singsonove patike su bile potpuno uništene. Singson kaže da je to bilo prvi put da je snimio svoju odeću i opremu u plamenu dok je fotografisao obližnju lavu. Njegove patike su se pušile i ranije ali nikad pre nije video plamenove.


Izlišno je reći, ali zaista ne treba da pokušavate ovaj podvig na vulkanu u blizini vaše kuće. Izuzetno je opasno, posebno zbog činjenice da možete lako da propadnete kroz tanak sloj kamenja u tečnu lavu, isto kao što možete da propadnete kroz led na zaleđenom jezeru. Singson nam kaže da je na mestu na kome je stajao „bio samo tanak sloj čvrstog stenja iznad užarene magme“.


Pixabay
Pixabay

Nova informacija: Kris Hirata, fotografov prijatelj koji je napravio čuveni snimak, dostavio nam je i dodatne snimke koji pokazuju Singsona dok pozira.


Kada smo upitali Hiratu da li su ovi plamenovi bili stvarni, rekao je: „Njegove patike i tronožac se nisu zapalili zahvaljujući lavi… To je sve što ću reći. Ali zaista su goreli kao što se vidi na snimku“. Ako ništa drugo, ovo je lukav marketinški trik.


Nove informacije: Havaji njuz nau (Hawaii News Now) potvrđuje da je ovo bio samo trik: Fotografija je realna, ali plamenovi nisu nastali spontano. „Plamenove na tronošcu i mojim patikama nije stvorila lava“, slobodno priznaje Singson. „To je kao kada biste stavili patiku u užareni tiganj, ona se ne bi zapalila odmah“.

Singson je samo ubrzao plamen ne bi li ga prijatelj snimio. Razlog? „Samo sam želeo da stavim nešto na naslovnu stranu svog Fejsbuk profila“.


IZVOR: Petapixel