Uspon zdravstvenog turizma

FOTO: El Pais

Zdravstveni turizam – ovaj predlog za korišćenje slobodnog vremena svakog dana ima sve više pristalica. Terminu „spa“ partner je termin „lekar“. Ovaj spoj reči postaje sve popularniji. „Zdravstveni turizam raste do 50% godišnje, preokret do koga je došlo pre tri godine i čija tendencija rasta se nastavlja, a to potvrđuju i izveštaji“, navodi Alehandro Bataljer, potpredsednik Sha Wellness-a (Alikante, Španija). „Mi računamo na priznavanje za kliniku i hotel sa pet zvezdica od otvaranja (2008), ali svaki put javljaju se novi konkurenti, iako je samo desetina na našem nivou“, dodaje.

Pristup Sha Wellness-a i drugih medicinskih spa centara, kao što su Canyon Ranch (Arizona) ili Palace Merano (Italija), je integralan: terapeutski, holistički i naučni. Njihova oprema koristi najnovije tehnologije, kao što su laseri ili genetske mašine čije se cene kreću oko 100.000 evra, a za izuzetno visoku cenu, koja iznosi oko 3500 evra za sedmodnevni boravak, dobijaju se dijagnoze i personalizovani tretmani.

„Analiziraju se krv i pljuvačka kako bi se izmerio holesterol i kako bi se načinio genetski, biohemijski i hormonski profil. Primetili smo porast u nivoima kortizola i problema sa melatoninom, koji su povezani sa kvalitetom sna. Klijenti dolaze sa sve više neuravnoteženosti, oksidativnim stresom, nesanicom i, pre svega, sa digestivnim problemima. Posećuju nas isfrustrirani jer ih zdravstveni sistem ne prepoznaje kao obolele. Limfna drenaža, ozonoterapija, intravenski vitaminski kokteli ili kolonoskopije; pristup je sveobuhvatan, ne samo fizički, već i psihološki i emocionalni. Ovde se meditira i radi se joga“, priča Nazir Sakor, izvršni direktor medicinskog spa centra Longevity (Portugal), koji će u julu otvoriti još jedan centar. Lekovi su takođe prilagođeni: „U roku od 48 sati dobijamo personalizovane lekove, sa specifičnim koncentracijama“, potvrđuje Sakor.

Poslednja novost u sektoru je kozmetika bazirana na krvi pacijenta. „Tehnika proizilazi iz lečenja artritisa. Krv se vadi posebnim špricem koji zadržava ćelije i koji nam omogućava da razvijamo bogate kreme sa faktorom rasta, čija je cena oko 4000 evra“, objašnjava Elen Marmur, direktorka Marmur Medical-a (Njujork). A ko može da priušti sebi ovakve usluge? „Što se tiče naših klijenata, 70% njih dolaze sami, a 80% su stranci, sa Srednjeg istoka, iz Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva... Naši gosti su starosti oko 43 godine, mršavi i u formi. Žele za sebe dobro fizičko i emocionalno stanje. Procenat muškaraca raste i oni čine oko 45%. Minimalni boravak je 7 dana. Svaki put sve više gostiju se odlučuju da ostanu tri meseca dok usput rade preko interneta. Čak 40% se odluči na ponovni dolazak“, odgovara Bataljer.

i_Stock_000016466843_Small.jpg
IZVOR: Andalucia

Medicinski i terapeutski šablon može da se poredi sa bolničkim po broju, ali ne i po profilu: kombinuju se zapadne metode sa onima iz tradicionalne kineske medicine, ili sa metodama protiv starenja ili genetskim metodama. „Kada sam video da nešto ne mogu da izlečim, izučavao sam preventivnu medicinu. Šta je efektnije i jeftinije, očistiti arteriju ili smanjiti holesterol?“, objašnjava problem Visente Mera, šef odeljenja za internu medicinu i tretmane protiv starenja u centru Sha Wellness. „Društvo nagomilalva hronične zdravstvene probleme i smatra ih genetskim, a ne povezuje ih sa stilom života. Ali pedesetih godina, jedna osoba godišnje konzumirala je 2 kilograma šećera, a danas čak 40 kilograma. Da ne govorimo o konzumaciji crvenog mesa, koja je za 197% veća, ili o problemima sa anksioznošću“, dodaje Bataljer.

O ovom fenomenu možemo sumirati sledeće: „Naš koncept dolazi iz Amerike i Azije, nismo hotel, već klinika, prvi medicinski spa centar u Evropi – dermatologija, farmacija i estetska medicina zajedno“, govori Adriana Ribe, osnivač Skinceuticals Advanced Medical Spa, koji se upravo otvorio u Barseloni.


IZVOR: El Pais