Vaša sledeća destinacija je Zemljina orbita!
Wikimedia Commons

Svemirska kompanija Virgin Galactic, u vlasništvu Ričarda Bransona, dobiće od Američke Savezne Uprave za Avijaciju (FAA) operativnu licencu za raketnu letilicu namenjenu svemirskom turizmu, nakon što budu izvedeni završni testovi bezbednosti.

Dozvola pokriva sve operacije SpaceShipTwo letilice namenjene za transport šest putnika i dva pilota, uključujući i komercijalne usluge, a po rečima portparola FAA zavisiće od ispunjenja određenih uslova. Zahtevi uključuju proveru programske podrške letilice (hardvera i softvera) u svemirskom okruženju.

FAA, koja nadzire vazduhoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država, takođe je glavno regulatorno telo za komercijalne svemirske letilice u SAD. Nova licenca će biti dopunjena nakon što Virgin Galactic dostavi dodatne podatke o probnom letu letilice SpaceShipTwo. Kompanija još uvek nije objavila tačan datum leta iako je u toku prodaja karata po ceni od 250 hiljada dolara po osobi. Turistima u svemir usluga neće biti pružena pre 2017. godine._event_management.gif

Oko 700 putnika je uplatilo učešće za vožnju koja će ih odvesti 100 km od Zemlje, dovoljno visoko da na nekoliko minuta iskuse bestežinsko stanje i posmatraju iskrivljenost naše planete naspram crnila svemira.

Prvobitna letilica Virgin Galactic-a se srušila usred probnog testiranja u oktobru 2014. godine, pri čemu je nastradao kopilot i teško povređen pilot čijom je greškom došlo do nesreće. Obojica su bili zaposleni u kompaniji Scaled Composites iz Kalifornije, koja je izgradila letilicu.

Kompanija SpaceShip iz Londona, takođe u vlasništvu Ričarda Bransona, izgradila je novu letilicu, drugu od planiranih pet i preuzela program za testiranje od Scaled Composites. Nova letilica, nazvana Unity, izvela je prvi probni let sa aerodroma Mojave Air&Space Port.

Virgin Galactic planira poletanje sa aerodroma Spaceport America blizu grada Las Krusas u Novom Meksiku. SpaceShipTwo letilicu će nosač WhiteKnightTwo transportovati do visine od oko 15 hiljada metara, a onda prepustiti na milost i nemilost svemiru. SpaceShipTwo je dizajniran da klizi točkovima po pisti prilikom sletanja poput običnog aviona.


Izvor: Entrepreneur