Vašem umu je potreban kapetan, a ne vojnik

FOTO: Gymkopsih

Možda ste čuli za ovaj Plutrahov citat, da „um nije posuda koju treba ispuniti, već vatra koju treba zapaliti“, ili da je um kao padobran koji funkcioniše samo kada smo sposobni da ga otvorimo? Sigurno ste imali priliku da čitate ili čujete o ovakvim zaključcima zbog kojih na kraju poverujete da um ima prekidač koji samo treba pritisnuti kako bi bolje funkcionisao.

Klatno ljudskog uma kreće se od smisla do besmisla, ne od ispravnog i pogrešnog - Karl Gustav Jung, švajcarski psihijatar

Potrebno je razumeti određene ideje, kao na primer da um nije jedinstveni entitet, ne postoje prekidači, niti ljudi koji su rođeni sa „jačim umom“. Ono što postoji su mentalni procesi, isprepletani i gusti kao šuma, kognitivnih i afektivnih dimenzija, koje prolaze kroz uspone i padove, vremena krize, faze rasta i trenutke izazova.

Možete da zamisite i um kao brod koji plovi morem i oscilira između mirnog mora i oluje. Ako ste slepi putnici sakriveni u podrumu, taj brod će samo ploviti. Međutim, dobar kapetan nije ograničen da se drži samo kormila. Onaj ko upravlja brodom poznaje više tehnika navigacije i zna kako da se suoči sa nemirnim morem i olujom.

Razumevanje procesa samog uma pre uvežbavanja njegove kontrole

Svi ste imali u svojim rukama knjige o samopomoći, ili upravljanju promenama, gde vas pozivaju da preuzmete kontolu nad svojim umom i da budete pozitivniji. Pre svega, treba da razumete da nije ispravno da pokušate da kontrolišete nešto, a da pre toga ne znate kako to funkcioniše. To bi izgledalo kao da pokušavate da objasnite depresivnoj osobi da treba da bude optimistična. Takvi pristupi nisu uvek korisni zato što je um složen, delikatan i, povrh svega, tvrdoglav.

41_P5xe9_Ne_L._SX349_BO1_204_203_200.jpg

FOTO: Amazon

Knjiga „Priručnik za regulisanje emocija“ (Handbook of Emotion Regulation), izdata od strane Instituta za kognitivnu neurologiju u Masačusetsu, nudi vam veoma koristan kognitivni i neurološki pristup kako biste lakše razumeli te procese. Započinju je simboličnom metaforom vezanom za momente kada se vaš um ponaša kao vaš najgori neprijatelj – predstavljaju ga kao otrovni bršljen koji proizilazi iz vaše unutrašnje emocije napadajući sve.

U ovakvim trenucima, u kojima počinjete da primenjujete neefikasne strategije za rešavanje problema, nastaje mentalna iscrpljenost, opsesivne i negativne misli, i nedostatak emotivne samoregulacije. Taj otrovni bršljen okupira svaki kutak vašeg uma i gura vas u provaliju. Ništa vam ne znači kada vam neko kaže da budete pozitivni, jer ste upravo u tim momentima suprotstavljeni pozitivnosti.

Kako da postanete kapetan sopstvenog uma

Učili su vas, štaviše, ubedili su vas da ste slobodna bića stvorena za razvoj, ostvarivanje snova i da ste glavni likovi vaše sreće. Međutim, vremenom uvidite da vam život postavlja zamke i da, takođe, raspolažete određenim ličnim ograničenjima koja vas sprečavaju da se razvijate i vodite ispunjeniji život.

Tajna sreće je imati jednostavan ukus i složen um. Problem je što je više jednostavnih umova i složenih ukusa – Fernando Savater, španski filozof

Pokušaćemo da dešifrujemu najbolju i najkompleksniju enigmu, onu koja se krije u našoj podsvesti i sprečava nas da napredujemo. Mnogi eksperti kognitivne psihologije i psihologije emocija su ukazivali na to da svi imamo „gazdu“ naše nesreće. Odnosno, da primenjujemo neku vrstu psihološkog procesa koji predstavlja koren problema. Nekada je to neodlučnost, nekada ograničeni stavovi, stečeno vaspitanje, nedostatak asertivnosti...

rtnao8c58pccgscwg0.jpg

FOTO: Energetski psiholog

Potrebno je da rešite ovu unutrašnju misteriju. Sledi nekoliko strategija kako da to i učinite.

Tri pravila koja treba primeniti

Kao što je već ranije objašnjeno, sada vam je poznato da niko ne može da preuzme kontrolu i upravlja svojim tokom misli, ako pre toga ne zna kako um funkcioniše i koji faktori sprečavaju njegov razvoj. Da biste ovo najzad savladali, poslužiće vam ova tri pravila:

1. Spoznaja – Uzmite u obzir da će vam biti potrebno vreme i mnogo lične posvećenosti. Zbog toga, posvetite sebi pažnju i upoznajte se sa onim što se odvija u vašem umu. Najbolje je da uzmete list papira, i u jednoj koloni napišete šta osećate, a u drugoj šta je dovelo do toga da se tako osećate.

2. Suprotstavljanje – Kada ste se upoznali s onim šta je dovelo do toga da se loše osećate i da budete uznemireni, znaćete šta je to što vašoj sadašnjosti nedostaje kako biste imali kvalitetan život. Tada dolazi vreme da se tome suprotstavite. Na spisku iz prethodne vežbe, dodajte još dve kolone. Prva neka bude „kako želim da se osećam“, a druga „koje strategije treba da sprovedem kako bih se tako osećao/la“.

3. Pažnja – Treća strategija je održavanje dobrog stanja vašeg uma, koje je ključni element u koji treba svakodnevno da ulažete. Treba da se brinete o sebi zarad svoje uravnoteženosti i blagostanja.

human-1211467.png

FOTO: Colorado Mesa

Kako biste rešili ovu poslednju i ključnu tačku, setite se da nije dobro po vaše zdravlje da radite stvari koje idu protiv vaših vrednosti i principa. Zapamtite da svaki kapetan ima svoj lični kompas koji mu pokazuje koji je pravac najbolji, kojim morem ne treba da plovi ili koji su vetrovi povoljniji za širenje jedra. Vežbajte osluškivanje unutrašnjeg glasa, potrudite se da razumete sve ono što se dešava u vašem umu i naučite nešto iz svake poteškoće koju preživite. Svako ulaganje u sebe uvek rezultira vašom većom sposobnošću da budete srećni.


IZVOR: La mente es maravillosa