Važni detalji o filmu „Odmetnik-1”

Foto: Tumblr

„Ratovi zvezda” (Star Wars) bi trebalo da budu oličje eskapizma. Međutim, sa filmom „Odmetnik-1 - Star Wars priča” (Rogue One: A Star Wars Story), koji izlazi 16. decembra, dobićemo priču o pobunjenicima koji se bore protiv diktatorskog režima koji vlada u čitavoj galaksiji. Taj diktatorski režim možda odražava trenutno političko stanje i više nego što su tvorci filma očekivali.

Isto važi i za „Katalizator - roman o ‘Odmetniku-1’” (Catalyst: A Rogue One Novel) (da, nazivi svakog spin-offa „Ratova zvezda” su sve specifičniji), koji je napisao Džejms Lućeno, čovek koji je pravi veteran „Ratova zvezda”. Knjiga koja je izašla prošle sedmice direktno opisuje događaje koji prethode filmu. Knjiga ne odaje previše, sem što se može reći da nas poslednja scena u romanu praktično vodi do scene prve retrospekcije u filmu.

Džin Erso, heroj „Odmetnika-1”, ne pojavljuje se često u „Katalizatoru” - opisuje se samo kao dete. Njen otac Gejlen joj tepa „zvezdana prašina” zbog tačkica u njenim očima.

Međutim, ovo nije priča o njoj, već o njenim roditeljima i njihovoj svađi sa ambicioznim zlikovcem „Odmetnika-1”, Orsonom Krenicom.

Radnja je pomalo složena, tako da bi trebalo da znate pozadinu priče „Odmetnika-1” pre nego što uđete u bioskop. Ako nemate vremena da pročitate roman „Katalizator” ali i dalje želite da znate o čemu se radi pre nego što pogledate film, predstavljamo vam neke od najvažnijih detalja.

1. Džinin otac je mislio da radi na obnovljivoj energiji, ali su ga prevarili - radio je na najsmrtonosnijem oružju u galaksiji.

Rogue_One_16.png

Foto: Star Wars News

Na samom početku romana, Gejlen Erso i njegova žena Lira, koja je arheolog, zarobljeni su u separatističkom svetu. Možda se sećate separatističkog rata ili rata „klonova” iz filmova - velike prevare budućeg vladara Palpatina i njegovog Sit šegrta, grofa Dokua, kojim su želeli da razore galaksiju i unište Džedaje.

Za vreme radnje, Gejlen postaje previše fasciniran moćima kristala koje mogu da skladište i emituju energiju. Misli da će sprečiti ljude u galaksiji da se svađaju i nerado priznaje da će demonstracija sile u ratu protiv Separatista brzo okončati rat.

Ovako će Krenic, vođa istraživanja naprednog oružja, moći da manipuliše Gejlenom. I to pored činjenice da su...

2. Ersoovi i Orson Krenic bili stari prijatelji.

Kada Krenic dođe da „spase” Gejlena iz zatočeništva, njegov tajni plan je da njegov talenat upotrebi na još uvek skrivenom Palpatinovom moćnom oružju. Uspeo je u tome zato što poznaje Gejlena i Linu još od ranije - iz „Programa budućnosti” galaktičke republike zahvaljujući kojem se Gejlen obogatio i postao izvanredan naučnik. Čak i u dalekoj galaksiji shvataju značaj obrazovanja u sferi nauke i tehnologije.

Lira, koja je takođe bila student, Krenica je upoznala pre svog budućeg muža, ali je oduvek sumnjala u njega.

3. Smrtonosna zvezda funkcioniše samo zahvaljujući misterioznim „kajber kristalima”.

Već smo videli „žive” kajber kristale, u animiranoj seriji „Ratovi klonova” (Clone Wars). Oni predstavljaju misterioznu silu iza svetlosnih sablji Džedaja. Međutim, „Katalizator” im daje još dramatičniji značaj.

Gejlen je dobio pristup ogromnoj količini kristala - prvo su to bili mali kristali, verovatno izvađeni iz sablji preminulih Džedaja, a potom i kajberima veličine manjih zgrada, koje su Džedaji krili.

Pitao se zašto ih Džedaji nisu koristili kako bi skladištili energiju i pomogli čitavoj galaksiji. „Nisu hteli da obznane moći kristala kako ne bi izgubili deo moći u kojoj su uživali”, zaključio je Gejlen.

Poput Prstena u „Gospodaru prstenova” (Lord of the Rings), ovi kristali loše utiču na one koji provode previše vremena s njima. „Previše kontakta sa kajberima šteti snu”, napisao je Lućeno. Gejlen je prema dragocenim kristalima počeo da se ponaša kao Golum prema Prstenu, a jedan je uvek nosio sa sobom.

On gotovo da nije svestan činjenice da je Carstvo koristilo njegov projekat pod nazivom „Nebeska moć” kako bi otkrili moć kristala i tako usmerili zastrašujući zrak Smrtonosne zvezde.

Ko će pomoći Gejlenu da se osvesti? Njegova porodica.

4. Džinina majka je čvrsto verovala u Silu i bila je veoma buntovna.

Iako Lira shvata da su Džedaji znatno moćniji od nje, pa prihvata filozofiju Reda - darežljivost, saosećanje i mir zbog svoje trajne ljubavi prema prirodi.

Pored toga, ona je i prva od Ersoovih koja se aktivno bori protiv Krenica i Carstva i uporno pokušava da dopre do zbunjenog Gejlena. Krenic to zna i svim silama se trudi da ih razdvoji.

U jednom od međunarodnih trejlera za „Odmetnika-1”, vidimo da Lira svojoj kćerki daje nešto što izgleda kao ogrlica sa kajber kristalom i govori joj da veruje u Silu. Pretpostavljamo da će Džin to dobro doći u borbi protiv branitelja Smrtonosne zvezde.

5. Carstvo istražuje planete u potrazi za resursima

Interdictor_Class_SD_EGTW.jpg

Foto: Wookiepedia

Uništitelji zvezde, ogromni trouglasti brodovi, možda i nisu dorasli svom imenu. Ipak, sjajni su u razaranju kontinenata i zagrevanju okeana po Krenicovom naređenju - kako bi pronašli resurse slične kajber kristalima.
Kada Lira sazna za to, ne može da zaboravi šta je videla: shvata da je Carstvo pretnja svim planetama koje poseduje. „Naša dužnost prema Sili je da svetove zaštitimo od eksploatacije”, kaže Lira.

6. Krenic se bori za prevlast sa guvernerom Tarkinom.

Sećate se Tarkina, kojeg je odigrao Piter Kušing u prvom filmu „Ratova zvezda”? Lućeno je pisao o njemu u romanu pod nazivom „Tarkin”. U ovom romanu se pojavljuje kako bi osujetio Krenicove planove.

Njih dvojica se neprestano nadmeću u borbi za Carevu naklonost, zbog čega će se jedan od njih obratiti Dart Vejderu za pomoć. Nije teško pogoditi ko pobeđuje.

7. Džin je već upoznala Gereru.

forest_whitaker_saw_gerrera_rogue_one_a_star.jpg

Foto: Melty

Vođa pobunjenika, kojeg u „Odmetniku-1” glumi Forest Vitaker, pojavljuje se na kraju romana kako bi sa zajedničkim prijateljima pomogao Ersoovima. Mlada Džin razgovara sa njim - što znači da su se upoznali i pre susreta na filmu.

Međutim, ono što ne znamo je kako je Džin upoznala ostatak ekipe „Odmetnika-1”. Pa, mora nešto da se ostavi i za film.


Izvor: Mashable