Verovali ili ne: Mačje Olimpijske igre

Foto: WTOP

Prevela: Katarina Lazić

Kada je Meri Karilo, sportska komentatorka, bivša teniserka i nagrađivana producentkinja dokumentarnih filmova, dobila nagradu Peabody 2007. godine, da li je pomislila: „Sjajno, ali kada ću moći da napravim televizijsku mačju parodiju Olimpijskih igara?”

„Nikada nisam ciljala tako visoko”, odgovorila je. „Ko može?”

Karilova, koja, kao komentatorka Olimpijskih igara, često zbija šale, sasvim je pogodna za spikera Mačjih letnjih igara, parodiju Olimpijskih igara u Riju 2016. godine, koja se emituje 5. avgusta na kanalu Hallmark. „Bila sam zapravo gotovo ozbiljna povodom ovoga: mačići su izvanredni sportisti”, kaže ona. „Ipak, ne verujem da će bilo ko od njih pod stare dane sedeti kraj kamina, zabavljajući praunuke pričama o svojoj slavi. Oni učestvuju samo zbog mačjih poslastica.”

Letnje igre su najnovija atrakcija američke televizijske tradicije kontra-programa: pažljivo montirani snimci razigranih životinja, tako da izgleda kao da se takmiče u sportovima. Emisijom The Puppy Bowl 2005. godine postavljen je trend, kom se priključio kanal Hallmark, svojim godišnjim nastavkom ove emisije - The Kitten Bowl. Poput svog psećeg prethodnika, The Kitten Bowl i ovogodišnje Letnje mačje igre zalažu se za ciljeve usvajanja životinja i informisanost o utočištima.

Usvojeno je svih devedeset mačaka sportista, koje su učestvovale na događaju u avgustu, održanom u saradnji sa organizacijom za prava životinja North Shore Animal League America, a još hiljadu usvojenih mačaka rezultat su dodatnih kampanja u vezi sa ovim događajem. Od skandala sa mačjom travom do napada besa uživo teniske legende Džona Macmjaua („O,da, išli smo tako daleko”, kaže Karilova), evo svega što možete videti na svetskom najprestižnijem mačjem takmičenju, punom igri reči. Držite kutiju maramica pored fotelje!

Mačji sportisti koje možete videti

„Niko ne prolazi pravila igre sa ovim sportistima. Oni rade šta god hoće. Bezbožni su i bez mane”, objašnjava Karilova. Kako se onda tako uspešno takmiče? „Oni su neustrašivi i prosto se igraju.”

Naročito pripazite na gimnastički fenomen Nađu Počeškaj Me. Prema njenoj biografiji, otkrivena je dok je balansirala na šinama u napuštenoj gvožđari, a očekuje se da će se isticati na dvovisinskom razboju.

Igre će takođe uključivati laku atletiku, odbojku, rvanje i najiščekivanije mačje takmičenje: tenis. Šta to mačka može da uradi na teniskom terenu što čovek ne može? „Ne bogzna koliko mnogo”, kaže Karilova. „Imali smo slučajeva sa mačićima koji su se valjali u mrežama, koristeći ih kao ležaljke. To nije nešto što bi Serena Vilijams uradila tokom seta.” Zanimljiva strategija. Da li je to pomoglo nekom od takmičara? „Ne”, Karilova odgovara.

Takođe obratite pažnju na igrače Zviždeću Šapicu i Macenu Vilijams, koja, kako je saopšteno, provodi svoje slobodno vreme skupljajući i napadajući pertle. Karilova neće odati ko je odneo medalju, ali otkiva da je bilo teško „naterati mačiće da stanu na podijum. Morali smo da uperimo lasere u zastavu, kako bi je pogledali. Oni ne žele takvu slavu.”

kitten_summer_games_2016.jpg

Foto: Vanity Fair

Ljudi

Dugogodišnji borac za prava životinja, Bet Štern, vodiće manifestaciju; pored Karilove, najavljuje i Dejvid Fraj, sa Vestminsterske izložbe pasa. Fraj je komentator čuvene izložbe pasa više od dvadeset sedam godina, a Karilova mu se priključivala tri godine. Kako će dvojac preneti svoje veštine na ovaj događaj?

„Možda mislite da je lako preći sa pasa na mačke”, tvrdi Karilova. „Ali, da vam kažem: i jeste.” Ipak, priznaje jednu razliku: „Na izložbama pasa, koliko god bih želela da se glupiram sa vlasnicima i trenerima, ne mogu - to je ozbiljan posao.”

Kariline najbolje (najlošije?) igre reči

„Pitali su me za ideje u vezi sa događajem, što je bila užasna greška sa njihove strane”, objašnjava Karilova, „zato što imam milion ideja, ali one su uglavnom smešne. Najniži oblik humora? Računajte na mene.” Njena tri najveća doprinosa, u opadajućem nizu su:

3) Boks. „Boks možda deluje kao nasilan sport. ali to su zapravo samo mačići u kutijama, hvala vam lepo.” (na engleskom: box - boks i box - kutija)

2) Mačevanje. „Takođe sam predložila mačevanje, koje će se, nadam se, održati na narednim Letnjim igrama. To su mačići koji se penju uz ograde.” (na engleskom: fence - mačevanje i fence - ograda)

1) Karling. „Iako to nije letnja olimpijska disciplina, mislila sam da bi moglo da bude dobro. Mačići vole da se sklupčaju.” (na engleskom: curling - karling i curl up - sklupčati se)

EU%20GIF.gif

Najveća drama

Mačje teniske mečeve saziva sportski sudija - plišana životinja, po imenu Oko Sokolovo. „Ako pratite (ljudski) tenis, znate da je Oko Sokolovo (Hawk-Eye) elektronski sistem koji koristimo da pozivamo linije”, objašnjava Karilova. Kada je crno mače izbacilo plišanog sokola iz njegove stolice, odmah je nazvano Džon Macmjau - po izuzetno impulsivnom profesionalnom teniseru, Džonu Makenrou, koji u svojoj karijeri poseduje 77 titula.

Nakon napada, Karilova je ostavila svoj posao sa Frajem u studiju, da bi urazumila Macmjaua. „Stavili smo ga u prostor za isključenje, koji je zapravo samo kutija”, objašnjava, „i rekla sam mu da se dovede u red.”

Ovo za Karilovu nije bilo ništa novo, jer je svojevremeno bila svedok razlika u stavovima u vezi sa prvobitnim Makenrom, sa kojim se takmičila u kategoriji mešovitog dubla (pobedili su na Otvorenom prvenstvu Francuske 1977. godine).

Sinteza njene celokupne uključenosti na Igrama je mačji teniser po imenu Meri Mac-Rilo. „Nisam razmišljala o tome”, kune se Karilova. Mačje verzije Džona i Meri takođe, kako Karilova kaže „počinju da razumeju. Dozvolite mi da kažem: Meri je ona dobroćudna, jer igra sa više dostojanstva. Nije talentovana kao Džon, ali prisebna je i zadržava pristojnost.”

Kako je bilo raditi sa svojim dvojnikom? „Bilo je jezivo”, kaže. „Imamo mnogo zajedničkih osobina. Ljupkost. Odmerenost. Dobar osećaj za trenutak. Takođe, neko mora da drži Macmjaua na oku. Obe smo morale da ga kontrolišemo.”

Da li je Karilova delila savete za nakon karijere sa svojom mačjom pojavom? „Ona će nastaviti sa smicalicama”, otkriva Karilova, „a naredna je emitovanje Mačjih letnjih igara.”

1599725.jpg

Foto: Heavy.com

Najveći izazovi

Nijedno takmičenje danas ne prolazi bez doping skandala. „Uvek kruže glasine o poslasticama koje poboljšavaju nastup”, Karilova kaže sa uzdahom. „To je prosto deo toga. Pokušavate da predupredite korišćenje diuretika i mačje trave.”

Međutim, mačja trava predstavlja manju pretnju za Igre, nego osnovna priroda životinja. „Bila sam rastrojena; kršili su toliko pravila. Izmišljali su ih, i to je izmaklo kontroli.” Bez obzira na bogatu scenografiju, trikove trenera životinja, sređivanje u post-produkciji i montiranu priču, jasno je da mačiće uopšte nije bilo briga. „Ne bi mnogo životinja bilo spremno se usprotivi Riju”, Karilova govori o hrabrosti mačaka. „Protivimo se ljudima. Ja se protivim samoj sebi!”

To je istina: Karilova je zaista deo odbora kao komentator ovogodišnjih stvarnih Letnjih olimpijskih igara u Riju. Biće to njena trinaesta Olimpijada. Najavljivanje Mačjih igara je naizgled sukob interesa. Da li NBC ima problem sa tim? „Pravo da vam kažem, nisam ni proverila s njima”, kaže Karilova. „Mislim da oni to ne smatraju direktnom konkurencijom.”


Izvor: Vanity Fair


Katarina je kolaž umetnosti i nauke.