Vežite pojaseve: ovo su najduži avionski letovi

FOTO: Pixabay

Imajući u vidu da je aeronautički dizajn sve efikasniji kada je u pitanju potrošnja goriva, kao i putnike koji imaju sve manje slobodnog vremena te postaju sve zahtevniji, otpočela je trka za stvaranje dugih komercijalnih letova koji iz dana u dan postaju sve duži.

Qantas, australijska avio-kompanija, planira let London – Pert za 2017. godinu kada treba da dobije svoj prvi Boing 787, takođe poznat i kao Dreamliner. Govorimo o razdaljini od 14.470 kilomentara.

U međuvremenu, ostale avio-kompanije su u potrazi za letovima koji će pokriti sve veće razdaljine uz što manje potrošenog vremena. Međutim, čak i ako se kreću maksimalnom brzinom, najduže vazdušne rute traju oko 17 sati, što ih čini izuzetno zamornim.


Najduža ruta

Mnogi se trkaju za prvo mesto. Avio-kompanije Persijskog zaliva, Emirates i Qatar airways, vode tešku bitku između putovanja Dubai – Okland i Doha – Okland, a oba leta su izuzetno duga.

U martu ove godine, avio-kompanija Emirates iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, preuzela je titulu najdužeg komercijalnog leta time prešavši 14.200 km do ovog grada na Novom Zelandu. Međutim, Qatar airways iz Katara planira da uspostavi let između Dohe i Oklanda najkasnije početkom februara 2017. Ova ruta biće duga 14.535 km.


Najduži let bez presedanja

Dubai (UAE) – Okland (Novi Zeland)
Avio-kompanija: Emirates (DXB-AKL)
Distanca: 14.200 km

Uzimajući u obzir samo vreme, ova kompanija dobija zlatnu medalju sa svojim letovima za Okland. Ovaj let polazi svakog dana, a avion sa 266 putnika leti 16 sati u odlasku i 17 sati i 15 minuta u povratku.

emirates.jpg

FOTO: Pixabay


Let sa najdužim pređenim putem

Delhi (Indija) – San Francisko (SAD)
Avio-kompanija: Air India (DEL-SFO)
Distanca: 15.140 km

Air India sada leti za San Francisko preko Pacifika, a ne peko svoje uobičajene polarne rute. Ta odluka će uticati na uštedu značajne količine goriva. Nova ruta ovog leta omogućava avionu da se potpomogne vazdušnim strujama na velikim visinama, te ga stoga prati pogodan vetar do San Franciska. Povratni let, međutim, koristi polarnu rutu na najbolji mogući način. Let traje blizu 15 sati.


Najduža međunarodna ruta u bliskoj budućnosti

Doha (Katar) – Okland (Novi Zeland)
Avio-kompanija: Qatar Airways (DOH-AKL)
Distanca: 14.535 km

Imajući u vidu činjenicu da se Doha nalazi blago zapadnije od Dubaija, kada počne sa ovim letovima kompanija će preuzeti prvo mesto svojim letom do Oklanda bez presedanja. Uspostavljanje ovog leta se očekuje početkom februara 2017. godine.


Najduža domaća ruta bez presedanja

Pariz – Reunion (La Reunión, Francuska)
Avio-kompanija: Air Austral i XL Airways (CDG-RUN)
Distanca: 9.348 km
Avio-kompanije: Air France, Corsair, French Blue (planirana) (ORY-RUN)
Distanca: 9.337 km

Verovali ili ne, nije upitanju Rusija, ni Kanada, ni SAD. Zemlja sa najdužim domaćim letom je Francuska! Ovaj geografski i istorijski trik duguje se činjenici da prekomorske francuske teritorije imaju isti status kao metropole kontinentalne Francuske. Stoga je najduži let onaj između Pariza i ostrva Reunion u Indijskom okeanu.

reunion_map.jpg

FOTO: The Swiss Rock


Najduža domaća ruta na kontinuiranoj teritoriji

Moskva – Petropavolovsk Kamčatski (Rusija)
Avio-kompanija: Rossiya Airlines (VKO-PKC)
Distanca: 6.803 km

Rusija je zemlja tolike površine da njeni domaći letovi odgovaraju transatlantskim letovima Njujork - London.


Najduža transpacifička ruta od ostrva do ostrva

Honolulu (SAD) – Madžuro (Maršalska ostrva) – Kvajelin (Maršalska ostrva) – Pnompej (Mikronezija) – Čuk (Mikronezija) – Guam (SAD)
Avio-kompanija: United Airlines
Trajanje leta: više od 14 sati

Iako nije let bez presedanja, zasigurno zaslužuje mesto na našoj listi. Povezuje dve američke teritorije, Havaje i Guam, ali na veoma neobičan način, leteći od atola do atola u prostranstvima Pacifika. Još jedna zanimljivost ovog leta je činjenica da u odlasku prati čuvenu vazdušnu rutu iz vremena pre Drugog svetskog rata, kada su hidroavioni Pan American World Airways-a leteli od Kalifornije do Filipina, sa usputnim stanicama na Havajima, Midvejskim ostrvima, Ostrvu Vejk i Guamu.


IZVOR: CNN Español