Vratio se, i šta sad?

FOTO: Laguna

Objavili su da sam mrtav. Rekli su da sam počinio samoubistvo. Istina, sećam se da sam razgovarao sa svojim saradnicima o toj mogućnosti – čisto teoretski – i svakako nisam mogao da se setim nekoliko sati užasno teškog vremena. Ali, u krajnjoj proveri, bilo je potrebno samo da se pogledam i vidim činjenice.

Zvuči kao triler, možda scenario za “Bornov identitet”, ali ovako je Adolf Hitler (baš taj, jedan jedini) shvatio da je (ponovo) na Zemlji, živ, decenijama kasnije nego što je fizički moguće. Šta bi moglo da se desi kada bi se najpoznatiji diktator na svetu vratio u svoju otadžbinu opisuje nam novinar i pisac Timur Vermes u knjizi “Opet on”. Ove godine Vermesov Hitler će se pojaviti na velikom platnu.

U romanu najavljenom kao “nemilosrdna satira”, Vermes piše u prvom licu, kao Hitler lično, i vodi čitaoca kroz njegove reakcije, razmišljanja i čuđenja onim što je njegova voljena Nemačka postala. Novine, hrana, prodavnice, pa čak i brijanje više nisu ni nalik svakodnevnim ritualima na koje je navikao. Usput, nedostaje mu cela mašinerija i verni saradnici poput Bormana, Himlera, Geringa. Ipak, on rešava da ne želi da se bavi pitanjem otkud on u 2011. godini, već odlučno (u svom stilu, neki bi rekli) preuzima stvar u svoje ruke sa namerom da nastavi tamo gde je stao.

Kako reaguju moderni Nemci na svog neslavnog vladara? Zabavljeni su njegovim likom, smeju se njegovim kritikama i tako Hitler, kao dobar vic, nikako da im dosadi, već puni naslovnice i postaje hit na YouTube-u.

output_6cz6ud.gif

Ukoliko ste prosečan poznavalac Drugog svetskog rata i ne preterani poštovalac nacional-socijalističke ideologije, iznenadiće vas (fiktivna, no realistična) razmišljanja nekoga koga ste odbacili kao crnu ovcu istorije. On kritikuje ono što i sami zameramo savremenom svetu i ljudima. Biće vam pomalo neprijatno i možda se i postidite koliko će vam gospodin Hitler delovati fino, kao malo čudan komšija iz kraja kome se uvek javite i zastanete da razmenite po koju reč. On je uvek tu sa zanimljivom pričom iz istorije, obrazovan je, poznaje umetnost, daće vam čak i ljubavni savet.

Onda, pomene pokvarene Jevreje i nadmoć svoje rase i osetite da je krajnje vreme da uljudno prekinete razgovor.

Knjiga “Opet on” nas na dovitljiv način podseća da istoriju pišu pobednici i da to što se oni ponekad zadese na “dobroj strani” nije garancija da će biti objektivni i da je svet koji su uredili zaista najbolji mogući za sve. Zaboravićete zašto uopšte imamo tromu demokratiju i zapitati se da li nam je možda za bolji život potreban samo snažan vođa sa jasnim idejama... što bi se upravo jedan Hitler nadao da će se dogoditi.

Ovaj roman se poigrava i sa idejom prikladnog humora. Posle slučaja “Šarli Ebdo”, ljudi su žustro krenuli u odbranu prava na podsmeh, posebno u lice moći i straha. Smeh smanjuje težinu ružnoće sveta, opasan je za one kojima je usmeren i može da pokrene gomilu.

Ipak, posle svih časova istorije i ratova koji ne prestaju, naivno je i uobraženo od čoveka da na nacizam reaguje osmehom, kao da se ta greška nekom drugom dogodila. Uostalom, jedan Čaplin se rađa, a Hitlera su izabrali.

Dragana je oštra na rečima... dok je ne raznežite.